Napisano 23 Maj 201312 l Witam, Na 2014 pracuje juz z miesiac. Nie potrafie sobie tylko poradzic z bugami jakie zaimplementowali. Jakos z nimi zyje, nie zwariuje, ale przyjemnie byloby je naprawic. Staralem sie przeszukac na szybko internet ale wg autodesku to nawigacja w maxie 2014 nie jest zbugowana. O co mi chodzi: 1) F3, F4 - przeskakiwanie miedzy wireframe/shaded. Czasami trzeba pobudzic viewport by zalapalo. Chwycic jakis obiekt, puscic, ruszyc kamera. Za 4-5 razem dopiero załapie. 2) W trybie maya + shift nie wylacza sie selekcja. Nie zawsze ale tak z polowe przypadkow selekcja sie nie wylacza i dalej po viewporcie mi kursor zaznacza obiekty. 3) Przeskakiwanie w widoki w tym samym viewporcie: persp/orto/front/itd... Najczesciej nie łapie. tez trzeba pobudzic w jakis sposob by zalapalo. Na ciezszych scenach wrecz wymysla rzuty, np wczoraj upierał sie ze rzut Left to tak 3/4 miedzy frontem a left. Czy tylko ja to sobie wymyslam czy rzeczywiscie sa takie problemy? Czy ktos wie jak ktorys z tych problemow usunac? Moze istnieja jakies alternatywne zastosowania (typu shift+win)? Edit: Przypomnialem sobie o jeszcze jednym bugu: 4) Najwazniejsze skroty nie dzialaja poprawne w Enhanced Menus. M od Material edytora otwiera menu Modyfiers albo MAXScript, R od sckalowania otwiera Rendering, E zamiast rotacji otwiera Edit, Q i W najczesciej nie dzialaja. Mimo iz te skroty sa podpisane jak powinny to zachowuja sie losowo. W kazdym razie w kazdym przypadku chodzi o to samo: skroty klawiszowe nie dzialaja poprawnie, a jesli dzialaja to dopiero za ktoryms tam razem. Edytowane 23 Maj 201312 l przez Juzwa
Napisano 21 Czerwiec 201312 l Autor Witam, Udalo mi sie ustalic co nie co i usunac wiekszosc wstretnych "bugów" z nawigacji w 2014. "Default with Enhanced Menus" niestety kloci sie z nawigacja majkowa, przyklad: - Naciskasz Alt i puszczasz, na gorze w manusach podkreslaja sie literki O, E, M, A, I, T, L, R, S, C, X, H. Po wcisnieciu jednej z nich na klawiaturze otwiera sie odpowienie menu. To wydaje sie byc w 2014 specjalna funkcja (jedna z tych ktora cos daje a z drugiej powoduje problemy), ktorej nie moglem wylaczyc. Wiadomo, sterowanie majkowe jest super, duzo lepsze niz stare dobre maxowe Ctrl+R (ktorego tez czasami uzywam, ale tylko dodatkowo gdy jakos trzeba sprytnie gdzies zajrzec a majkowe sterowanie nie pomaga). Ale wtedy pozbywa sie mozliwoscie deselekcji. Mozna i tak pracowac, ale przy modelowaniu szajby mozna dostac a majkowa Shift-selekcja pozbywa najlepszej funkcji maxa - shiftowego kopiowania czy extrudowania. Opcja i rozwiazaniem jest ustawienie sterowania na majkowe, tylko zamiast Alt dajemy Ctrl+Alt. Pracowalem tak przez jakis czas ale musze przyznac ze niewygodnie, maly paluszek mnie bolal po jakims czasie. Wiec najlepszym rozwiazaniem jest podmiana WinKey pod kombinacje Ctrl+Alt. Jednak to trzeba zrobic poza maxem. Znalazlem nawet filmik jak to zrobic: Zreszta jest to rozwiazanie dobre nie tylko dla 2014 ale i dla 2013. Usunelo to moj problem z nawigacja w 2014 prawie w calosci. Niestety w Enhanced Menus wciaz czasami selekcja sie nie wylacza.