pawelj111 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Witam. Chciałbym kupić komputer stacjonarny, przeznaczenie głównie illustrator, photoshop, flash, chciałbym zacząć zabawę z renderowaniem, raczej w sketchup+supodium lub sketchup+kerkythea, photoshop 3D. Znalazłem taką konfigurację: Procesor Intel i7-3930K 6x3.2GHz, 12M Cache Pamięć Operacyjna Kingston Hyper-X 16GB DDR3 1600MHz Płyta Główna MSI X79A-GD45 - Socket-1155, Intel X79 Chipset Karta Graficzna ASUS GeForce GTX660 2048MB DDR5 Dysk Twardy Kingston 120GB SSD Obudowa Zalman Z9 Zasilacz Tacens Radix 750W W przyszłości planuję dokupić większy dysk na dane, ssd zostawić pod system. Prośba o ocenę takiego zestawu/konfiguracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary83 Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Witam Może nie jestem największym znawcą ale osobiście ja bym zrezygnował z dysku SSD, wstawił zwykły i to co się zaoszczędzi dał na więcej ramu i chłodzenie. Oczywiście to zależy jaki konkretnie dysk jest dobrany i ile można ewentualnie zaoszczędzić, ale na 120 GB to nie za wiele się zmieści. Nie wiem też czy tak mocny zasilacz jest potrzebny. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Q'bot Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 SSD to w dzisiejszych czasach obowiązkowy wręcz element przy takich zastosowaniach - ostateczność to hybryda, która w niektórych zadaniach podgoni HDD. Patrząc na Twoje zastosowania to bym zrezygnował ze średniej karty na rzecz czegoś raczej taniego i tak jak napisał szary w poście powyżej - doinwestował w ramki i jakieś chłodzenie.. (Chyba, że przełożysz z obecnego pc?) Zasiłkę też wybrałeś mocno no-nameową, możesz nie być z niej specjalnie zadowolony - może pokuś się choć o jakieś xfx czy chiefeca w nieco wyższej cenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts