Napisano 24 Maj 201311 l Witam. Chciałbym kupić komputer stacjonarny, przeznaczenie głównie illustrator, photoshop, flash, chciałbym zacząć zabawę z renderowaniem, raczej w sketchup+supodium lub sketchup+kerkythea, photoshop 3D. Znalazłem taką konfigurację: Procesor Intel i7-3930K 6x3.2GHz, 12M Cache Pamięć Operacyjna Kingston Hyper-X 16GB DDR3 1600MHz Płyta Główna MSI X79A-GD45 - Socket-1155, Intel X79 Chipset Karta Graficzna ASUS GeForce GTX660 2048MB DDR5 Dysk Twardy Kingston 120GB SSD Obudowa Zalman Z9 Zasilacz Tacens Radix 750W W przyszłości planuję dokupić większy dysk na dane, ssd zostawić pod system. Prośba o ocenę takiego zestawu/konfiguracji.
Napisano 27 Maj 201311 l Witam Może nie jestem największym znawcą ale osobiście ja bym zrezygnował z dysku SSD, wstawił zwykły i to co się zaoszczędzi dał na więcej ramu i chłodzenie. Oczywiście to zależy jaki konkretnie dysk jest dobrany i ile można ewentualnie zaoszczędzić, ale na 120 GB to nie za wiele się zmieści. Nie wiem też czy tak mocny zasilacz jest potrzebny. Pozdrawiam
Napisano 27 Maj 201311 l SSD to w dzisiejszych czasach obowiązkowy wręcz element przy takich zastosowaniach - ostateczność to hybryda, która w niektórych zadaniach podgoni HDD. Patrząc na Twoje zastosowania to bym zrezygnował ze średniej karty na rzecz czegoś raczej taniego i tak jak napisał szary w poście powyżej - doinwestował w ramki i jakieś chłodzenie.. (Chyba, że przełożysz z obecnego pc?) Zasiłkę też wybrałeś mocno no-nameową, możesz nie być z niej specjalnie zadowolony - może pokuś się choć o jakieś xfx czy chiefeca w nieco wyższej cenie?