Napisano 7 Czerwiec 201311 l Witam, przejrzałem część forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o wykonanie czegoś takiego jak na tych filmach , Nie jestem pewien czy autor używa do tego tableta, a jeśli tak to czy można uzyskać podobny efekt bez, bo w żaden sposób nie udało mi się malować po obiekcie tak jak autor. Druga sprawa to tworzenie textury przy użyciu cavity mask. Szukałem trochę na ten temat w internecie ale jedyne co znalazłem, to poradniki na których ta funkcja działa prawidłowo. Gdy wypalam texture z maski to wygląda to w ten sposób, [ATTACH=CONFIG]90740[/ATTACH] a mi chodzi o coś takiego jak tutaj [ATTACH=CONFIG]90741[/ATTACH] , używam zbrusha4r2. Bendę wdzięczny za pomoc w tej sprawie, miłego dnia.
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor Może zbyt niejasno opisałem problem, ale znalazłem rozwiązanie na you tube . Trzeba było wybrać z górnej belki Brush -> Auto Masking , i włączyć TUTAJ CavityMask. Teraz pojawił sie inny problem , nie mogę rozmazać tego co namalowałem, mam takie ustawienia jak na obrazie. [ATTACH=CONFIG]90767[/ATTACH] Może ktoś z was wie o co chodzi ? Znalazłem pewne rozwiązanie w zbrush 4r2, należy pod warstwą cavity mask umiescić kolejną warstwe z podkładem który wypełnia cały obszar na którym jest cavity mask, i wtedy należy zcalić obydwie warstwy, po tym dziwnym zabiegu bedzel smooth zaczyna działać ( i można dzięki temu dalej pracować na warstwach). Można też odrazu wypełnić warstwe kolorem i wtedy zacząć po niej malować. Edytowane 20 Sierpień 20159 l przez lsebastian