Napisano 26 Czerwiec 201311 l Witam. Od paru lat robie na maxie i mayce. Wraz z zakupem nowego kompa postanowilem upgradowac swoje umiejetnosci w Houdinim. I mam pytanie bardziej zwiazane z monitorem, ale ciezko mi znalesc rozwiazanie, a pisze tutaj poniewaz zdaza mi sie to tylko w tym programie. Mianowicie mam monitor LG z wejsciem tylko vga. z rozdzialka 1366 x 768. Jak robie w Hudym to mi czasami przeskakuje tak ze gorna belka z menu wyskakuje ponad ekran u gory. Podobnie mam gdy np robie create digital asset. Nie to pierwsze okienko, tylko jak sie to duze otworzy, to przyciski sa gdzies wpizdu na dole i nie moge ich siegnac. Jest moze jakas opcja zeby te okienka nie byly tak jebitnie duze? Wiem ze to glupi problem, ale nie mam pojecia jak go rozwiazac a przeszkadza mi to podczas pracy na tym programie. Probowalem kilka sztuczek windowsowskich ale nic nie daly. Wiem ze nie pisze polskich znakow, ale nie ma tu dostepu do takich luksusow :P
Napisano 26 Czerwiec 201311 l Hello, masz najwyraźniej zbyt małą rozdzielczość monitora, jak na potrzeby Houdiniego. Spróbuj ustawić zmiennie: HOUDINI_OVERRIDE_X(Y)RES na Twoją rozdzielczość a potem sukcesywnie to zmniejszać. Nie jestem pewien czy to pomoże, ale teoretycznie żadne nowe okno nie powinno przekraczać granicy X(Y)RES. Daj znać, jak poszło.
Napisano 27 Czerwiec 201311 l Autor Dzieki za odpowiedz. Teraz nad tym siedze. Mam to ustawic w zmiennych windowsa? Probowalem poszukac czego to dotyczy i wychoidzi ze tego.
Napisano 27 Czerwiec 201311 l Autor Probowalem jeszcze tego w comand line tool houdini -geometry 1366x768 troche mniej mi skacze, tylko jak w technical klikam na zakladke details view. Ale powiedzmy ze moge sobie z tym poradzic. Najgorsze jest do jebitne okno Edit Operator Types, ktore nie pozwala mi kliknac Accept.
Napisano 27 Czerwiec 201311 l Ustaw w pliku houdini.env ktory mozesz znalez w $HOME/houdiniXX.X gdzie "XX.X" to twoja wersja houdego. A mozesz chwycic ktoras krawedz okna? Jak ja przesuniesz cos sie zmienia, tzn. okienko sie samo skaluje tak aby sie zmiescic w ekranie? Ja tak mam ze mi ktores wywala tytul poza ekranem, przesuwam krawedz i H odswieza je tak jak powinno byc. Edytowane 27 Czerwiec 201311 l przez mantragora
Napisano 27 Czerwiec 201311 l Autor Probowalem, lepiej bylo jak wpisalem je w systemie. Wtedy okno Houdiniego po zminimalizowaniu i powiekszeniu wskakiwalo. Co do Edit Operator Types bo na razie tylko z tym mialem problemy, to najpierw otwiera sie w ten sposob ze widac dol gdzie jest accept itd. a gora jest widoczna tak do krawedzi poczatku miejsca do wpisywania sciezki. Jak tylko przesune okno to wskakuje cala gora razem z belka windosowska a dol znika i juz go nie moge dorwac. Zastanawialem sie nad desktop extender, ale i tak chcialbym wiedziec czemu tak sie dzieje i jak to naprawic.