Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Wiem, że temat kart był wielokrotnie wałkowany, jednak tematy już dość stare i chciałem spytać czy coś się zmieniło w tej materii?

Przyszedł czas by wymienić wysłużoną nVidię 9800 na coś nowszego.

Wszyscy chwalą GTX 580 3GB jednak ciężko to kupić nowe, a ceny używanych też dość wysokie i brak gwarancji oraz ryzyko że karta bedzie przemęczona. Chciałbym jednak raczej coś nowego w cenie około 1kzł.

Może GTX 660ti - nie wiem jednak czy zostały skorygowane problemy z RT i czy w końcu Kepler się nadaje czy nie.

Nie tworzę wielkich scen, raczej wizki pojedynczych mebli do katalogów a RT ma służyć jako podgląd do późniejszego finalnego renderu CPU. Myślę że nawet 1,5GB by mi wystarczyło.

Amoże kupić dwie karty z niższej półki? Nie wiem tylko czy zasilacz da radę...

Proszę o pomoc w wyborze - czytam już dość długo i mam straszny mętlik w głowie, im dłużej tym gorzej.

Posiadany zestaw to:

i7 920 @411 chłodzony cieczą

12Gb DDR3 1600 Mhz

750W zasilacz

3DS Max 2013

Vray 2.30.01

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Ze swoich doswiadczen z realtimowym renderingiem moge poradzic, aby brac karte ktora ma jak najwiecej pamieci ram na karcie 3GB wydaja sie byc minimum.

Pozdrawiam,

Artur

Napisano

W octane i cycles. Seria 6xx jest wolniejsza od 5xx.

Jesli by kupowac to gtx 580 3gb lub gtx 680 4 giga ( wiecej pamieci ale wolniejsza)

Lub gtx titan ktory ma 6 giga pamieci i jest szybki jak 2 580 oraz kosztuje mniej niz 2 580.

Niewiadomo jak ze wsparciem w Vray'u titana i calej seri kart 7xx

Napisano

Dzięki za podpowiedzi, jednak Titan wykracza daleko poza budżet - jak wspomniałem chciałbym coś około 1.000 zł.

Zastanawia mnie czy jeśli zamontuje 2x 580 GTX po 1,5 GB każda to wtedy pamięci obu kart należy dodać do siebie czy liczy się tylko pamięć pojedynczej karty?

Jesteście pewni że 1,5 GB nie wystarczy do pojedynczych mebli lub niskiej jakości podglądu oświetlenia na szybko?

Pytam bo mam okazję nabyć KFA2 GeForce GTX580 MDT 1,5GB nówkę w cenie znacznie poniżej budżetu - może później po prostu dokupię kiedyś jeszcze jedną taką samą.

Napisano

pamięć się nie sumuje.

zobacz sobie ile twoje sceny ważą i jeżeli są poniżej 1.5 giga to się wyrenderują jeśli nie to nie będzie działać

Napisano

Gdzie to sprawdzić bo np w oknie renderingu - zakładka "scene statistics" pokazuje ponad 2,5GB, a w V-ray messages "memory usage" już tylko 18 MB? Która wartość się liczy?

W tej chwili mam kartę 9800 GTX i Vray RT w CUDA nie wywala komunikatu że bakuje pamięci, karta ma jednak tylko 512MB więc chyba scena nie waży dużo...