Jerzman Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Witajcie. To moj debiut na forum ale mam nadzieje ze sie bede tu teraz czesciej :) Mam problem z renderem i ustawieniami. Od paru dni walcze z rendererem i jak dotad kiepsko mi idzie :( Przerobilem videotutki i poczytalem ale nie rozumiem wszystkiego. Projektuje dla siebie mieszkanie do ktorego sie wprowadze za 1,5 miesiaca i chcialbym odrazu na tym nauczyc sie renderowac w Vray. Tu sa linki ustawien i 2 renderow. http://www.bws.poznan.pl/Ustawienia%20sceny%20i%20rendera%201.jpg http://www.bws.poznan.pl/Ustawienia%20sceny%20i%20rendera%202.jpg www.bws.poznan.pl/Laznia%20VRAY%20Z%20fotonami.jpg www.bws.poznan.pl/Lazienka%20vray%201.jpg Powiedzcie mi : 1. Jak mam ustwic swiatlo ( i jakie swiatlo) oraz opcje Vray by Lazienka byla jasna bez zadziorow na krawedziach kafelkow, by swiatlo bylo miekkie z lekkimi rozproszonymi cieniami. 2. Mozecie mi podac ustwawienia do renderu takiego pogladowego i do renderu juz ostatecznego. Z gory dziekuje za podpowiedzi. Moze ktos jest z Poznania i by mogl sie ze mna spotkac :) Pozdrawiam Lukasz
martez Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Ustawienia rendera zależą od sceny, tak z głowy ci ich nie podam, póki co możesz używać ustawień jakościowych które już są tam zdefiniowane "irriadiance map presets" Co do oświetlenia, zwykle robi sie to w taki sposób że umieszcza się źródło światła "vray light" w miejscu okna, by całkowicie je wypełniało. Jeśli scena jest za ciemna możesz podbić secondary bounces do 0,8, także wartość depth w direct computation. Jeśli ramy okienne będą sie wypalać zmniejsz multiplier światła. Ostatecznie możesz rozjaśnić scenę w zakładce "color mapping" - wybierz exponential i dark multiplier do 2, odptaszkuj affect background. Jeśli nadal nie będziesz mógł uzyskać podążanego efektu postuj rendery i ustawienia, będziemy tweakować.
Jerzman Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 1. A dlaczego te kafelki sa poszarpane ? Material jest z antyalisingiem 2. W lazience nie mam okna wiec swiatlo rzucam z gory i troche idzie z lampek na lustrem ale te lampki sa selfillumination A co z ustawieniami fotonow mam dobrze ? Lukasz
martez Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 Jakie masz wartości emisji fotonów świateł "diffuce"? Irr map ustaw mniejwięcej tak: min rate -3 max rate -1 lub 0
MF Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Martez juz wspomniał o diffuse, wiec wejdz w system -> lights i tam zwieksz diffuse, standardowo jest ustawione na 150, ale zaleznie od sceny moze to się wachac w granicach od 300 do nawet kiludziesieciu tysiecy ;)
Rekomendowane odpowiedzi