Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie. To moj debiut na forum ale mam nadzieje ze sie bede tu teraz czesciej :)

Mam problem z renderem i ustawieniami. Od paru dni walcze z rendererem i jak dotad kiepsko mi idzie :( Przerobilem videotutki i poczytalem ale nie rozumiem wszystkiego.

Projektuje dla siebie mieszkanie do ktorego sie wprowadze za 1,5 miesiaca i chcialbym odrazu na tym nauczyc sie renderowac w Vray.

Tu sa linki ustawien i 2 renderow.

http://www.bws.poznan.pl/Ustawienia%20sceny%20i%20rendera%201.jpg

http://www.bws.poznan.pl/Ustawienia%20sceny%20i%20rendera%202.jpg

www.bws.poznan.pl/Laznia%20VRAY%20Z%20fotonami.jpg

www.bws.poznan.pl/Lazienka%20vray%201.jpg

Powiedzcie mi :

1. Jak mam ustwic swiatlo ( i jakie swiatlo) oraz opcje Vray by Lazienka byla jasna bez zadziorow na krawedziach kafelkow, by swiatlo bylo miekkie z lekkimi rozproszonymi cieniami.

2. Mozecie mi podac ustwawienia do renderu takiego pogladowego i do renderu juz ostatecznego.

Z gory dziekuje za podpowiedzi. Moze ktos jest z Poznania i by mogl sie ze mna spotkac :)

Pozdrawiam

Lukasz

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ustawienia rendera zależą od sceny, tak z głowy ci ich nie podam, póki co możesz używać ustawień jakościowych które już są tam zdefiniowane "irriadiance map presets"

Co do oświetlenia, zwykle robi sie to w taki sposób że umieszcza się źródło światła "vray light" w miejscu okna, by całkowicie je wypełniało. Jeśli scena jest za ciemna możesz podbić secondary bounces do 0,8, także wartość depth w direct computation. Jeśli ramy okienne będą sie wypalać zmniejsz multiplier światła. Ostatecznie możesz rozjaśnić scenę w zakładce "color mapping" - wybierz exponential i dark multiplier do 2, odptaszkuj affect background.

Jeśli nadal nie będziesz mógł uzyskać podążanego efektu postuj rendery i ustawienia, będziemy tweakować.

Napisano
  • Autor

1. A dlaczego te kafelki sa poszarpane ? Material jest z antyalisingiem

2. W lazience nie mam okna wiec swiatlo rzucam z gory i troche idzie z lampek na lustrem ale te lampki sa selfillumination

A co z ustawieniami fotonow mam dobrze ?

Lukasz

Napisano

Jakie masz wartości emisji fotonów świateł "diffuce"?

Irr map ustaw mniejwięcej tak:

min rate -3

max rate -1 lub 0

Napisano

Martez juz wspomniał o diffuse, wiec wejdz w system -> lights i tam zwieksz diffuse, standardowo jest ustawione na 150, ale zaleznie od sceny moze to się wachac w granicach od 300 do nawet kiludziesieciu tysiecy ;)