Skocz do zawartości

Zatrzymujący się render

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hubert1602
Napisano

Witam

Mam następujący problem z V-rayem. Gdy włączam render wszystko idzie pieknie light cache jest policzony w 3-4 minuty potem kolejne fazy 1,2 ale gdy dochodzi do 3/4 albo 4/4 render staje znaczy się dalej pracuje zegary dalej działają, lecz zaczynają naliczać czas równolegle i render nigdy się nie kończy. Bardzo proszę o pomoc bo średnio się orientuje co mogło się stać i zaczynam się obawiaćć że mogłem uszkodzić kompa za bardzo go obciążając

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Gość hubert1602
Napisano

Ale to się dzieje za każdym razem, i sądze że to chyba nie autosave bo pproblem nie występuje na początku tylko po godzinie renderu/półtorej w 3/4 lub 4/4 fazie

Napisano

Może zbyt wysokie parametry IRR lub któregoś z materiałów. Może jakiś gęsty displ. Spróbuj merge do nowej, czystej sceny i sprawdź czy dalej jest ten problem. Czasem trzeba zaimportować bez świateł i kamer. Mnie się zdarzały sytuacje, że jakieś światło albo kamera "sfiksowały" i żadne zmiany parametrów nic nie dawały. Dopiero import i ustawienie renderu + nowe oświetlenie lub kamery pomagało. Miałem też scenę, w której materiał firanki był tak zakręcony, że render praktycznie się nie posuwał do przodu. Może u Ciebie też zatrzymuje się w jakimś konkretnym miejscu. Ukryj ten obiekt i sprawdź co się dzieje.

Gość hubert1602
Napisano

A jak mogę sprawdzić którego elementu to dotyczy?? Tylko że działo się to na 2 kompletne róznych scenach jedynym wspólnym elemenetem była trawa z autograss. A to mogę wykluczyć możliwość że doprowadziłem do uszkodzenia komputera zostawiając go pracującego 2-3 noce pod żąd?? bo nigdy nie mialem takich problemów

Napisano

Komputer na 100% ok. U mnie komputery "chodzą" 7 dni w tygodniu.

Ukryj do renderu trawę i sprawdź. Jek render pójdzie to masz winowajcę. Może masz zbyt wysokie parametry ustawione w autograss. Nie używałem tego więc nie wiem co ten plugin może zdziałać w kwestii wydajności komputera.

Gość hubert1602
Napisano

Okej spróbuje tylko że raz udało mi się już wyrenderować na tych ustawieniach a potem po korektach pojawił się ten problem, więc zastanwaim się czy mogło dojść do spadku wydajności,np przegranie itp

Napisano

Jeżeli nie grzebałeś w BIOS to każdy procesor ma ustawioną w miarę bezpieczną granicę temperatury, przy której komputer się wyłączy lub zresetuje.

Gość hubert1602
Napisano

A jest jakiś sposób żebym mógł stwierdzić co to jest za element?? pozatym mam też pytanie czy jest jeakiś sposób by sprawdzić optymalizacje pracy kompa?? czyli czy osiągi z jakiś powodów nie są za niskie niżeli powinny być

Napisano

Generalnie powodów na dziwne zachowanie komputera może być bardzo wiele. Pewnie powinni Tobie pomóc lepsi fachowcy z forum bo ja jestem raczej sporym amatorem.

Sprawdź może zajętość pamięci podczas renderingu. Być może jest jej za mało i render, w którymś momencie musi zacząć zapisywać się na dysku?

Do kontroli parametrów pracy możesz użyć np. CPU-z, HWmonitor itp. narzędzi.

Jak sprawdzić, który element sceny (jeżeli to jest powód) zatrzymuje lub drastycznie spowalnia render? Widzisz przecież co aktualnie jest renderowane (bucket). Jeżeli "koszyk" zatrzymał się na trawniku i tam sobie uparcie tkwi to w tym elemencie szukałbym problemu.

Gość hubert1602
Napisano

Ale problem powstaje jeszcze przed rozpoczęciem właściwego rendera w kolejnych fazach prepass na 3 lub na 4 wtedy to proces sie zatrzymuje. Właśnie użycie pamięci RAM mam dziwnei małe procesor jest użyty w 100% kiedy wykożystanie pamięci RAM sięga 40%, wydaje mnie się to dziwne

Napisano

Faza prepass jako to nazywasz to też render. W kolejnych "przejściach" program coraz dokładniej oblicza światło w scenie. Jeżeli przesadzisz z parametrami albo obiektami w scenie - miliony listków trawy, z których każdy odbija światło padające, w kierunku kolejnego obiektu, który znowu je odbija (trochę słabiej) itd., to komputer będzie miał tu dużo pracy. Myślę, że łatwo tu skutecznie "zakorkować" pracę.