bot151 Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Witam. Chciałbym się zapytać wszechwiedzących i chyba pomocnych grafików, jak mogę stworzyć bandanę na twarzy od nosa do szyi. Model glowy mam jednakże, czy istnieje jakiś szybki sposób aby to zrobić? Chodzi mi o coś takiego(nie pytajcie czemu jakieś swoje widzimisie?) http://videogamewriters.com/wp-content/uploads/2012/04/ghost_recon_future_soldier-wide1.jpg. Próbuję tworzyć addony do nowej Army 3. W skrócie poproszę o jakieś rady, jak zacząć, sposoby przyśpieszenia pracy i różne inne. Pozdrawiam Bot Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch3steros Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Powiem Ci jak ja bym to zrobił. Plane-> wymodelowanie kształtu-> shell-> poly-> porawki->TS-> FFD(jeżeli potrzeba) Inne możliwości. Jest opcja splajna (extrude->shell->poly->poprawki->TS->FFD(jeżeli potrzeba) Spline vel2(lathe->poly->poprawki->TS->FFD(jeżeli potrzeba) Masz model głowy, gdybyś miał ciało(przynajmniej do cycków), to można pokusić się o cloth modyfier potem poprawki na poly i reszta j.w To samo vel2, tylko że chuste robisz w MarvelousDesigner2(trial na miecha chyba jest) i tam robisz chuste poprawiasz reszte potem w maxie, lub gdzieś tam. TS - turbo smooth FFD - free form deformer Rady: -samo się nie zrobi ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthus Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Poszukaj sobie refek, jak taka chusta wojskowa się układa, i leć z plane jak Ci ch3steros piszę, nie rób nigdy z głowy jeżeli nie jesteś pewny swych umiejętności, a nawet jeśli jesteś to i tak referencje są mega przydatne i powinieneś zawsze przed rozpoczęciem pracy je zbierać. Takim modelingiem podniesiesz sobie skilla trochę i będziesz miał pełną kontrole nad tym jak chusta się układa (wedle Twoich umiejętności). Nie wiem czy umiesz coś z modelingu, ale w plane, zrób sobie dość gęstą siateczkę(HP), modeluj takie rzeczy najlepiej przy użyciu soft selection, lub wykorzystaj jakiś program do sculptingu, chociaż radzę Ci jednak nauczyć się to robić na sucho np, w 3ds maxie, blenderze czy czego tam używasz. Następnym krokiem będzie wykonanie modelu low poly, zasada podobna, tworzysz plane tak aby nakładał się z HP, jednak przy jak najmniejszym nakładzie trisów, uv warp. Wypalasz ao, normalke(opcjonalnie), z pomocą ao robisz diffuse i masz piękną chustę. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bot151 Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 O kurcze, nawet bym nie pomyślał, że ktoś tak szybko odpowie i to pomocnie. Jestem pod wrażeniem działania tego forum i osób zarejestrowanych na nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts