Napisano 24 Lipiec 201311 l Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników V-raya. Mam problem z zrozumieniem zasadności zaznaczania opcji w zakładce environment v-raya GI Environment override i reflection /refraction environment override. Staram się oświetlać moje sceny uzywajac dome light z podpieta mapa hdri. I z tego co zrozumiałem dome light automatycznie podpina jako backgarud swoja mape i nawet jesli tam mamy tło to używane jest tło z światła dome. Na kilku tutorialach widziałem że ludzie wrzucali ta sama mape hdri do 2 wyżej wymienionych slotów lecz ich włączenie nic nie zmienia na renderze, wiec nie bardzo wiem po co to i na co ? Bardzo prosze o wyrozumiałość i wytłumacznei dla mniej doświadczonego użytkownika
Napisano 24 Lipiec 201311 l Te opcje są przydatne jeśli oświetlasz scenę za pomocą Environment, lub gdy światło Dome jest niewidoczne w odbiciach. Używa się ich wtedy, gdy np. jasność mapy/tła potrzebna do wystarczającego oświetlenia sceny jest zbyt wysoka dla odbić/refrakcji i pojawiają się w nich białe plamy. Kolejnym możliwym sposobem wykorzystania jest sytuacja gdy chcesz nieco "oszukać" w odbiciach i pokazać w nich coś innego niż oświetla scenę.
Napisano 25 Lipiec 201311 l Czyli rozumiem że oświetlając scene za pomocą dome z hdri nie musze nic z nimi robic? ze wystarczy samo ustawienei światła w dome light? reflection /refraction environment override - odpowiada za odbicia tła na scenie,wiec w takim razie za co odpowiada GI Environment override ?? bo intensywność świecenia tła moge usawić edytując np vray sky map i tam zwiększać jej intensywność
Napisano 25 Lipiec 201311 l Ponawiam proźbe o wytłumaczenie mnie do czego służy slot GI Environment override
Napisano 25 Lipiec 201311 l Zamiast ponawiać proponuję poczekać, aż ludzie wrócą z pracy. Poza forum też dzieje się życie ;) Maxowy slot enviro generuje światło indirect oraz tło widoczne w renderze (w odbiciach i przez szyby również). GI Environment Override nadpisuje światło emitowane przez otoczenie, pozostawiając resztę parametrów nietkniętą. Kolejne sloty działają analogicznie.