pAV Napisano 1 Sierpień 2013 Napisano 1 Sierpień 2013 (edytowane) Witam! Jakiś czas temu (ok miesiąc) zacząłem zabawe z maxem, jako że są wakacje postanowiłem nauczyć się czegoś przydatnego w wolnych chwilach ;) To mój debiut, czekam na opinie ^^ 3dmax+vray Edytowane 1 Sierpień 2013 przez pAV
mati87 Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Oświetlenie! Pierwsze co rzuca się w oczy to czarna plama cienia pod zlewem. Poza tym, że cienie są zbyt czarne, to jeszcze bardzo ziarniste. Osobiście pracuję w blenderze, ale wygląda to dla mnie jak ustawienia antyaliasing, ilość sampli czy coś w tym stylu. Co do oświetlenia ogólnie polecam książkę "Digital Lighting & Rendering" autor Jeremy Birn. Powodzenia w dalszej nauce!
pAV Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 vraya mam od dwóch dni, także jeszcze wiele nauki przede mną ;p A na ziarnistość też zwróciłem uwagę ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiednich ustawień. dzięki!
marcinW Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 cześć pAV. powiedz coś więcej na temat pracy. czy sam robiłeś modele, materiały, etc, czy to są gotowe rzeczy producentów? Na pewno musisz popracować nad ustawieniami renderu i pewnie oświetlenia. ziarno nie z tej ziemi. nie jestem pewien czy dobrze widzę, ale Twoja wanna chyba będzie napełniana baterią umywalkową. Jeśli tak, to zajmie wieki :) raczej niespotykane rozwiązanie. Lepiej zrób (lub ściągnij - nie wiem jak działasz) wannową puravidę z hansgrohe. Lepiej trzymać się jednej kolekcji w tym samym pomieszczeniu. bateria przy umywalce chromowa, a umywalkowa... satyna? pozdrawiam i powodzenia
pAV Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 hmm... soł. Jeśli chodzi o modele to wszystko co tu widać robiłem samemu, z blueprintów :) Bateria umywalkowa jak zauważyłeś to właśnie puravida, umywalka+szafka i lustro to z kolekcji opoczno bilbao, wanna- marmerite rita. Jeśli chodzi o baterie przy wannie to powstawała ona prawie na samiutkim końcu, a jako że właściciel owej łazienki jeszcze nie wybrał baterii wolnostojacej (wszystko w trakcie realizacji) to przyznam się bez bicia że jest to efekt mojego lenistwa, gdyż zrobiłem ja roboczo tak żeby była, z obrazka z googli, nie wnikałem czy to wolnostojąca czy nie :/ Materiały pobrałem z vraymaterials.de, jedynie kafelki na podłodze i ścianie to z kolekcji paradyż travena mogano, ale jak widać też nie za bardzo to wyglada, ni to fug, ni to jakiegoś połysku.. No i odniosę sie do tego materiału na baterii umywalkowej, zauważyłem to dopiero po wstawieniu renderu, gdzieś mi uciekł materiał, pewnie kliknąłem przypadkiem przy zaznaczaniu obiektów i zamiast białego ceramicznego materiału jest szary, i fakt, razi po oczach ;c ustawienia renderu są do dopracowania, ale jak mówie, dopiero jestem na początku mojej drogi, w czerwcu jeszcze nie wiedziałem co to funkcja editable poly, o zastosowaniu nie mówiąc :P Pozdrawiam
thecrev Napisano 3 Sierpień 2013 Napisano 3 Sierpień 2013 To może lepiej przenieść pracę do work in progress a nie wrzucać odrazu do finished?
Rekomendowane odpowiedzi