Skocz do zawartości

Jak z kanału alfa zrobić siatkę 3D "mesch" z płaską powierzcnią "flat na spodzie ?

qulet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam pytanie jak w temacie. Umiem zrobić siatkę z powierzchniami symetrycznymi , albo z jedną powierzchnią kztałtową. Chciałbym informację jak można w prosty sposób siatkę powierzchniową zamknąć powierzchnią płaską "flat", lub jak wygenerować siatkę z kanału alfa zamkniętą płaszczyzną.

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Praktycznie potrzebuję wygenerować "tols'a" z pliku "grayscale" z programu vectric "aspire" aby go podrzeżbić. Konwersja z "aspire"do pliku *.stl generuje siatkę z trójkątów która dobrze wygląda do chwili edycji w Zbrush.Jak się zaczyna ją np. wygładzać robi się totalna kaszana. "Tols" zrobiony przez Zbrasha z kanału alpha funkcja MAke 3D tworzy siatkę z czworokątów która świetnie nadaje się do dalszego rzeźbienia ale ma jedną wadę... tworzona siatka jest powierzchnią 3D otwartą od dołu (przycisk Dbls nie aktywny), lub tworzona jest siatka symetryczna (przycisk Dbls aktywny). Ja potrzebuję siatkę bryły z powierzchnią 3D na górze i z płaską powierzchnią na dole.

Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie

pozdrawiam!

Już wiem... Trzeba wygenerować siatkę symetryczną a później w dynamesh zaznaczyć opcje grup i skorzystać z brusha clip curve zrobić cięcie w osi i w efekcie otrzymujemy bryłę z jedną powierzchnią płaską i jedną kształtową.