Napisano 8 Wrzesień 201311 l Na pozór prosty problem z którym nie potrafię sobie poradzić - wymodelowałem karoserie samochodu (3dsMax), chciałem teraz zacząć mapowanie od nałożenia na karoserie biało czarnych kwadratów (checker). Problem polega na tym, że jak w Material Editor wybiore sobie już checker z małymi kwadratami (jest na tej kulce z próbkami), nacisnę 'Assign material to selection' a później 'Show standard map i viewport' to na modelu żadnej reakcji poza lekkim ściemnieniem szarego koloru - nie pojawiają się czarno białe kwadraty, i nie wiem dlaczego. Dodam też, że jak zmieniam teraz kolor karoseri w 'Object color' w podręcznym menu 3dsMaxa (z prawej strony tego domyślnie) to też nie zmienia żadnego koloru i pozostaje cały czas ten sam (z edytora materiału ale nie checker :( Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?
Napisano 10 Wrzesień 201311 l może byc kilka powodów dla którego tak się dzieje, pomogłoby gdybyś załączył screen. Po pierwsze zrób sobie obok Boxa, zaznacz "Automatically generate mapping coordinates" i nałóż na niego tę mapę. Zobacz jak to wygląda. Jak nałożysz jakąkolwiek teksturę na niezmapowany obiekt, zwłaszcza o skomplikowanym kształcie, tekstura "nie wie" jak się ułożyć i wychodzą cuda. Mapowanie powinieneś zacząć od... mapowania :), nie od nakładania tekstur. Do tego służy modyfikator UVWUnwrap (wpisz sobie na googlach unwrapping i zobaczysz o co chodzi).
Napisano 12 Wrzesień 201311 l A może ci się zmieniły w międzyczasie material ID na polygonach w obiekcie i nakłada ci checkera tylko na jakiś fragmencik modelu a reszta jest szara (bo nic na niej nie ma) ? (ja tam zawsze miałem z tym problem ;p).