Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Co robię źle? W Material Editor chce nałożyć tekstury, a raczej gotowe efekty na bryły i nie wiem co przestawiłem ale w ogóle nie widzi ich reakcji na modelach przykłądowych kulek (np z oznaczeniem i zaznaczeniem tła background nie staje się wcale przeźroczyste) a jak już widzi to tylko sam kolor, bez charakterystycznych właściwości materiału).. A np szkło lub woda są po renderowaniu totalnie czarne (jakby w ogóle nie było obiektu).. Jak ktoś ma jakiś pomysł to będę niesamowicie wdzięczny bo już chyba wszystkie opcje wypróbowałem i nic :(

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do materiałów które nagle wychodzą czarne po wyrenderowaniu to albo zastosowałeś materiały które nie są kompatybilne z silnikiem renderującym, lub siatka obiektu przekręciła ci się na lewa stronę. Co do pierwszej części to możesz nie mieć odpowiednio skonfigurowanego views i wtedy nie widać materiałów i tekstur albo jeśli chodzi o wyświetlanie na bieżąco zmian jak przypisywałeś jakiś materiał obiektowi to dałeś opcje copy zamiast instance, materiał w edytorze który jest aktywny na obiekcie jest zaznaczony że ma białe trójkąty we wszystkich narożnikach okienka w którym jest wyświetlany

Napisano
  • Autor

OKej.. Już chyba wiem.. wybierane materiały są u mnie po wybraniu 'Show incompatible' (są to wszystkie materiały z mental ray)... pytanie tylko dlaczego są incompatible? Co robie nie tak?

Napisano

Po pierwsze napisz w czym renderujesz bo materiały mental są nie kombatybilne z innymi rendererami pokaz jak masz ustawiona sekcje render setup->Common->Assigne renderer

Napisano

Mam ten sam problem(gdy na obiekt rzucę teksturę nie widzi jej tylko widzi jakiś odcień koloru) Używam V-RAY 2.40.03

Napisano

Jacuu a masz ustawione wyświetlanie materiałów w views->show materials in viewport as-> shaded/realistic materials with maps

Napisano

Tak, na niektorych obiektach mi wyswietla a na niektorych nie

Napisano

dosyć częsty objaw przy małej ilości ramu a dużych teksturach, lub gdy obiekt nie ma nadanego mapowania

Napisano

Ramu mam 16gb na intelu i5 myślę ze to bardziej jakiś mój błąd techniczny ponieważ od niedawna zacząłem się bawić w 3d a tekstury są akurat małe.

Napisano

to w takim razie może nie masz nadanego mapowanie obiektu modyfikator uvw map, oczywiście może być też tak ze masz jakiś rodzaj materiału który nie jest wyświetlany w widokach, w material /map browser zerknij czy pod materiałami wyświetla się po prawej stronie pod kółka tak czerwona flaga, jeśli któryś jej nie posiada to możesz w edytorze zaznaczyć aby był wyświetlany

Edytowane przez skalpel3d