Napisano 7 Październik 201311 l Witam Poszukuję informacji/pomocy z wyborem sprzętu do firmy, w której jestem lead 3d tech artist. Problem jest taki, że potrzebujemy sprzęt do bardzo specyficznej pracy/projektu. Potrzebujemy wrzucić do jednej sceny w maxie ogromne ilości obiektów (większość jest bardzo prosta), ale na obecnym sprzęcie max zaczyna wymiękać przy 20-30k obiektów. Założenie to wrzucenie pewnie z 200k obiektów, podzielonych na ~2000 warstw. Ilość poly nie jest wielka, pewnie z 3-4 milliony. Odpada proxy albo inne sztuczki, bo nie renderujemy nic z tego, tylko eksportujemy dalej do innych aplikacji. Potrzebujemy móc spokojnie pracować z taką sceną, tzn edytować obiekty, wyświetlać wszystkie na raz. I teraz pytanie: Czy ktoś miał doświadczenie z scenami takiego typu? Jaki rodzaj sprzętu jest w stanie pociągnąć tak wielkie sceny. Czy lepiej sprawdzi się tutaj? Inwestować w sprzęt typu Xeon (nawet w konfiguracji wieloprocesorowej) i karty quadro, czy lepiej złożyć jakiegoś potwora typu "growego" z mocnym i7 i kartą/kartami GF? Z góry dziękuje Andrzej Skibiński 3D Tech-Artist Sito Poland
Napisano 7 Październik 201311 l Pomijając to, że z opisu workflow wydaje mi się po prostu mało wydajny, przerost formy nad treścią. To Karty Quadro powinny dać radę, jakiś titan albo kXXXX
Napisano 7 Październik 201311 l witam. Rozumiem że nie byłby to sprzęt na ten jeden projekt i jako taki wzbogacając wasze zaplecze sprzętowe będzie wykorzystywany go do pracy z " normalnymi" scenami ?
Napisano 7 Październik 201311 l Autor Workflow jest dokładnie taki jak potrzebujemy, nie mogę zdradzać szczegółów projektu, ale jest on bardzo specyficzny. 3dsmax służy jako narzędzie do stworzenia automatycznie w innym programie odpowiedniej struktury danych/modeli. Prosiłbym bym o informacje o sprzęcie od osób, które miały styczność z takimi scenami, i potrafią udzielić konkretnych odpowiedzi, a nie komentowanie metodologii pracy. Dzięki matszklar Sprzęt byłby wykorzystywany także w pracy z innymi scenami (nazwijmy je normalnymi :) ), ale byłby to bardziej efekt uboczny. Szczególnie że projekt do którego go potrzebujemy, będzie się ciągnąć pewnie jeszcze dość długo i/lub będziemy mieli kolejne projekty tego typu.
Napisano 7 Październik 201311 l ok...dzięki za odpowiedź. wysłałem PW z prośbą o kontakt telefoniczny pozdrawiam