Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem prawdopodobnie z ustawieniami rendera mental ray: Otórz stworzyłem scenę w której umieściłem źródło światła, z krzywą typu photometric web oraz z elementami (powierzchnią świecącą) z meteriałem typu self luminance. Kiedy zmieniłem oświetlenie na większą liczbę lamp, z większą luminancją powierzchni świecących, pojawiły się białe punkty. Nagle okazało się, że ściany, oraz wertikale odbijają światło w sposób kierunkowy. Dziwne rzeczy zaczęły dziać się wokół opraw i zlewu. Próbowałem zmieniać sampling z 1/16 na 4/64 i nic nie pomogło. Czy ktoś może udzielić mi rady jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

g096.jpg

jqw8.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 886
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja myślę, że efekt był cały czas obecny w scenie, ale po zwiększeniu ilości światła zaczął być widoczny. Sprawdź ustawienia "jakości" odbić w materiałach ściany, zlewu - tam gdzie światło nieładnie się "rozmywa" i pojawiają się białe kropki.

A przy okazji - taka lampa nad głową pacjenta może mu nieźle "dawać po oczach" :-)

Napisano
  • Autor

Ok, spróbuje w materiałach. A jaki parametr w glossiness? odpowiada za "jakość" odbić?

Co do sposobu oświetlenia. Według normy na fotelu musi być 1000lx a w otoczeniu 500lx, więc z uwagi na względy energetyczne raczej konieczne jest umieszczenie oprawy nad pacjentem. To, że mamy dużą powierzchnię świecącą, wpływa na zmniejszenie luminancji (cd/m2), a przez to na zmniejszenie ryzyka olśnienia. No ale to między innymi badam w swoim projekcie... Tak czy inaczej dzięki za uwagę :)

Czekam na odpowiedź, co do parametru i robię nową próbę.

Napisano

Glossines - 1 to idealne lustro, 0 "superchropowata" powierzchnia

Poczytaj tu:

Arch & Design Material

Przejdż do zakładki: Main Material Parameters rollout

Warto przejrzeć cały artykuł. Po kolei wyjaśnione wszystkie parametry mr materiałów. Ostrożnie używaj materiałów pobranych z internetu. Z mojego doświadczenia, tylko niewielka część nadaje się bezpośrednio do wykorzystania. Najczęściej jednak należy je modyfikować do swoich potrzeb (inne oświetlenie, otaczające kolory itp.) , albo tylko "podglądać" jak są skonstruowane i próbować robić własne.

Edytowane przez Dynamico