Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jakiś czas temu pytałem o dodawanie etykiety do butelki. Nauczyłem się (w końcu), jak to zrobić z tym uvw unwrap i udało mi się taką etykietę stworzyć. Wyrenderowałem flattern mapping, w photoshopie w odpowiednim miejscu dodałem etykietę, ukryłem warstwę linii z rendera mapy i zapisałem do png. Potem zrobiłem cutout tego obrazka i etykecie dałem biały kolor a tłu siwy. I utworzyłem materiał standardowy, diffuse dałem obrazek z etykietą a do opacity dałem cutout i dodałem do butelki. I zadziałało. Tylko, że butelka ma nienaturalny kolor szkła. I chciałbym żeby cała butelka była jako arch&disign --> glass solid geometry a tylko etykieta pozostała bez zmian. Da się coś takiego zrobić?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jest opcja smoothing groups. Możesz zaznaczyć elementy, które chcesz, żeby byly przeźroczyste i wpisać np. grupe 1. Potem zaznaczyć resztę i nadać jej grupe 2. Nałożyć na to materiał multi sub object i do poszczególnych grup utworzyć oddzielne materiały, a więc dla grupy 1 zrobić materiał przeźroczysty z id 1, a dla 2 jakiś inny.

Napisano

Udało mi się! Zrobiłem inaczej niż mowił GreenScreen. A soshka.cq twój pomysł by zadziałał ale wynik tego byłby mega słaby. Ale już mówię jak zrobiłem.

Obrysowałem butelkę splajnem, dałem lethe i potem dałem edit poly. Zaznaczyłem wszystkie poligony i dałem id 1. Potem zaznaczyłem te poligony na których chciałem tą etykietę i dałem im id 2. Potem zrobiłem materiał mulit-sub-object. ID1 dałem arch i design solid glass geometry a ID2 dałem standardowy i w diffuse dałem bitmapę wyciętej etykiety.

Dodałem materiał do butelki. I mając zaznaczone te poligony gdzie miała być etykieta dałem uvw map i tylko wystarczyło dać fit i już gotowe. Butelka szklana a etykieta normalna. Na koniec tylko wypełnić ją trzeba było a to już zabawa.

oto efekt: http://oi40.tinypic.com/35mi1w1.jpg