Napisano 16 Grudzień 201311 l Hejo! Z Houdinim już się zaprzyjaźniłem, aczkolwiek przydarzył mi się problem, którego nie umiem przeskoczyć. Otóż chciałbym zdeformować box'a na pewnej płaskiej płaszczyźnie. Houdini ma standardowo SoP'a do takich operacji - Creep. Niestety, gdy owa płaszczyzna ma niejednolitą strukturę węzłów UV to Creep SoP zaczyna zniekształcać creepowaną geometrię w osi Z [lokalnej Z Creep Sopa]. Tam gdzie brakuje węzłów - zaczyna "skalować" geometrię w dół, a tam gdzie jest zagęszczenie zaczyna "skalować" w górę. Co ciekawe, w Houdini'm 8 problem NIE WYSTĘPOWAŁ. Odpowiedź z support'u SideFX trochę zbiła mnie z tropu - Creep SoP w H8 był zbuggowany. Czyli wraz z update'm do H9 zrobili Creep SoP'a wrażliwego na strukturę węzłów[?] UV NURBS. Dodatkowo, dostałem wycinek z help'a: "NURBS surfaces might distort the crept geometry due to the non-uniformity of their U and V knot sequence. If the knots are not laid out uniformly (as in the case of a NURBS spline), knots closer together will squash the crept geometry in the corresponding surface region." I co teraz? Próbowałem basis SoP i refine SoP - bez pozytywnego skutku. W ogóle da się "wyrównać siatkę" NURBS, tak aby była jednolita? http://www.sendspace.com/file/azxn0l W .hipnc jest przykładowa scena, chciałbym aby creepowany BOX pozostał płaski [zachował swoje proporcje w osi Y].
Napisano 16 Grudzień 201311 l Przyznam się, że Nurbsy nie są moją mocną stroną, ale krótka inspekcja sceny pozwala zauważyć, że niezależnie od rozmieszczenia punktów, odkształcenie pozostaje dokładnie takie samo i dokładnie w tym samym miejscu (możesz punkty swobodnie dodawać do krzywych i powierzchni Nurbs za pomocą RefineSOP i ResampleSOP). Nic poza przeskalowaniem obiektu po deformacji nie przychodzi mi teraz do głowy. Dziwne.
Napisano 16 Grudzień 201311 l Najdziwniejsze jest to, że H8 [który nadal wisi na ftp sidefx'u] ma Creep SoP'a, który nie wygląda na buggy [przynajmniej wstępnie nic takiego nie przejawia], a dodatkowo nie jest wrażliwy na węzły NURBS. To mnie boli najbardziej :P Głupie pytanie: czy można w jakiś sposób przenieść noda z poprzedniej wersji do tej nowszej? Nie używam Houdiniego komercyjnie, aczkolwiek jakoś nie daje mi ta sprawa spokoju. Mam w głowie strasznie duże spektrum wykorzystania tego noda [zarówno w modelowaniu i riggowaniu] i obawiam się, że przez ten "feature" nie będę mógł go wykorzystać. Uprzedzając - Creep multi SoP z proto_install nie działa.
Napisano 16 Grudzień 201311 l Aż sam zapytam SESI. Przenieść sie nie da. Natomiast da sie pracować w starej wersji :). Można by nawet zrobić noda, który wykonuje te operacje w H8 zdalnie...
Napisano 16 Grudzień 201311 l Jako znana osobistość w społeczności Hudego pewnie dostaniesz solidną odpowiedź. Mam nadzieję, że się nią podzielisz :P
Napisano 17 Grudzień 201311 l Hejo! Z Houdinim już się zaprzyjaźniłem, aczkolwiek przydarzył mi się problem, którego nie umiem przeskoczyć. Otóż chciałbym zdeformować box'a na pewnej płaskiej płaszczyźnie. Houdini ma standardowo SoP'a do takich operacji - Creep. Niestety, gdy owa płaszczyzna ma niejednolitą strukturę węzłów UV to Creep SoP zaczyna zniekształcać creepowaną geometrię w osi Z [lokalnej Z Creep Sopa]. Tam gdzie brakuje węzłów - zaczyna "skalować" geometrię w dół, a tam gdzie jest zagęszczenie zaczyna "skalować" w górę. Co ciekawe, w Houdini'm 8 problem NIE WYSTĘPOWAŁ. Odpowiedź z support'u SideFX trochę zbiła mnie z tropu - Creep SoP w H8 był zbuggowany. Czyli wraz z update'm do H9 zrobili Creep SoP'a wrażliwego na strukturę węzłów[?] UV NURBS. Dodatkowo, dostałem wycinek z help'a: "NURBS surfaces might distort the crept geometry due to the non-uniformity of their U and V knot sequence. If the knots are not laid out uniformly (as in the case of a NURBS spline), knots closer together will squash the crept geometry in the corresponding surface region." I co teraz? Próbowałem basis SoP i refine SoP - bez pozytywnego skutku. W ogóle da się "wyrównać siatkę" NURBS, tak aby była jednolita? http://www.sendspace.com/file/azxn0l W .hipnc jest przykładowa scena, chciałbym aby creepowany BOX pozostał płaski [zachował swoje proporcje w osi Y]. sorry mialem tylko pare minut, jeszcze w robocie jestem, sorry za zasyfialy graf ale robilem na czas https://dl.dropboxusercontent.com/u/15456669/creepBug.hipnc Najprawdopodobniej musialbys jeszcze sprawdzic kidey Pn wychodzi poza dziedzine uv [0,1]; moze wystapic sytuacja kiedy f(u,v) = Pn, u >= 1 np u+delta, zakladam ze nurbs nie jest extrapolowany. p.s. na pewno gdzies sie walnalem, ale generalna idea jest zachowana. Edytowane 17 Grudzień 201311 l przez bareja
Napisano 17 Grudzień 201311 l Jako znana osobistość w społeczności Hudego pewnie dostaniesz solidną odpowiedź. Mam nadzieję, że się nią podzielisz :P A i jeszcze jedno, nie musisz byc znany zeby zglaszac bugi, predzej czy pozniej odpowiedza kazdemu. Kiedys na luzie zglosilem bug, wiec na ludzie 3 tygodnie pozniej odpowiedzieli.
Napisano 17 Grudzień 201311 l Bareja, dzięki ogromne lekkie poprawki i działa jak ta lala, świetny pomysł :)
Napisano 17 Grudzień 201311 l Bareja, dzięki ogromne lekkie poprawki i działa jak ta lala, świetny pomysł :) Nie ma sprawy, cos czuje ze ktos spedza nocke nad projekcikiem ;)