Skocz do zawartości

Realistyczne renderownie narzędzi stalowych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukaszb25
Napisano

Witam Was,

postanowiłem przedstawić swój problem na tym forum.

Mianowicie tworze w firmie na oprogramowaniu Inventor różnego rodzaju modele 3D narzędzi, które produkujemy.

Te narzędzia to tuleje i uchwyty do maszyn CNC wytoczone z pręta stalowego odpowiednio wyszlifowana, poczernione ponacinane itp.

Modele 3D renderuje w tym środowisku na potrzeby wizualizacji.

Po wpisaniu w google np: din6499 lub din69871 w obrazach można znaleźć takie produkty.

Rendery nie są jakieś wyjątkowo realistyczne. Powiedzmy, że wyglądają jak grafiki cartoon network ;).

Proste cieniowanie z konturami.

Mam teraz pytanie do Państwa czy jest możliwość przerzucić taki model do innego programu i w nim wykonać profesjonalny render?

Jaki program możecie zaproponować? jaki render?

Chciałbym uzyskać efekt połyskującego metalu z bardzo delikatnymi zarysami takiego szczotkowanego np aluminium.

Do tego jeszcze delikatny cień całego detalu rzucony na podłoże wykonane np z perforowanego papieru.

Czyli chciałbym ogólnie uzyskać efekt zbliżony do realistycznego zdjęcia (pomijać różnego rodzaju skazy i mikroskopijne wady produktu).

Taki render mógłby być delikatnie plastyczny (soft) tak jak nowoczesne techniki filmowania lustrzankami. Chodzi o ostrość i rozmazanie.

Czy taki proces jest pracochłonny czy po opracowaniu jednego detalu można to zautomatyzować w sensie importować z CAD geometrie bryły i edytować tekstury?

Na rysunkach technicznych 2D i konwersji do 3D mam pojęcia. Natomiast nie mam zielonego pojęcia o 3D max i grafice renderowanej 3D.

Proszę o pomoc. Dziękuje z góry

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic