Napisano 18 Grudzień 201311 l Witam Was, postanowiłem przedstawić swój problem na tym forum. Mianowicie tworze w firmie na oprogramowaniu Inventor różnego rodzaju modele 3D narzędzi, które produkujemy. Te narzędzia to tuleje i uchwyty do maszyn CNC wytoczone z pręta stalowego odpowiednio wyszlifowana, poczernione ponacinane itp. Modele 3D renderuje w tym środowisku na potrzeby wizualizacji. Po wpisaniu w google np: din6499 lub din69871 w obrazach można znaleźć takie produkty. Rendery nie są jakieś wyjątkowo realistyczne. Powiedzmy, że wyglądają jak grafiki cartoon network ;). Proste cieniowanie z konturami. Mam teraz pytanie do Państwa czy jest możliwość przerzucić taki model do innego programu i w nim wykonać profesjonalny render? Jaki program możecie zaproponować? jaki render? Chciałbym uzyskać efekt połyskującego metalu z bardzo delikatnymi zarysami takiego szczotkowanego np aluminium. Do tego jeszcze delikatny cień całego detalu rzucony na podłoże wykonane np z perforowanego papieru. Czyli chciałbym ogólnie uzyskać efekt zbliżony do realistycznego zdjęcia (pomijać różnego rodzaju skazy i mikroskopijne wady produktu). Taki render mógłby być delikatnie plastyczny (soft) tak jak nowoczesne techniki filmowania lustrzankami. Chodzi o ostrość i rozmazanie. Czy taki proces jest pracochłonny czy po opracowaniu jednego detalu można to zautomatyzować w sensie importować z CAD geometrie bryły i edytować tekstury? Na rysunkach technicznych 2D i konwersji do 3D mam pojęcia. Natomiast nie mam zielonego pojęcia o 3D max i grafice renderowanej 3D. Proszę o pomoc. Dziękuje z góry
Napisano 18 Grudzień 201311 l Witaj. Wydaje mi się ze powinieneś zainteresować się programem stricte do renderowania, jak Keyshot, z gotowymi bibliotekami materiałow, który współpracuje z inventorem. http://keyshot.com/ http://apps.exchange.autodesk.com/INVNTOR/en/Detail/Index?id=appstore.exchange.autodesk.com%3akeyshotstandard_windows64%3aen