Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

Jakiś czas temu a dokładnie pod koniec listopada podjąłem naukę modelingu 3d, jestem w tym temacie zielony, w zbrushu raczkuje, 3ds maxa również zaczynam sie uczyc w tym samym czasie. Udało mi się wykonać mój pierwszy model w Zbrushu, w zasadzie to moja pierwsza praca w ogole w tym programie. Wcześniej starałem się ogarnąć podstawowa obsługę, czyli od jakiegoś miesiąca póki co rzeźbie przy użyciu bodajże tylko trzech pędzli i muszę przyznać ze to dosyć problematyczne, zwłaszcza kiedy wchodzę w faze detali i szczegółowego modelingu, może ktoś kto juz wymiata w tym programie poda mi jakieś istotne szczegóły ?? byłbym wdzięczny.Jeśli chodzi o model to wszystko wyrzezbiłem z prostej formy którą utworzyłem narzędziem Sphere. Poprosze również ogólnie o waszą opinię na temat moich pierwszych wypocin, póki co mam świadomość że jest tam sporo błędów anatomicznych ale narazie nie skupiam sie na tym szczególnie,

z góry dzięki i Pozdrawiam

glowa_okk.jpgglowa_2.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jedyne na czym powinieneś się skupiać, to właśnie anatomia. Detale sobie daruj narazie, najmniej istotne.

Napisano
  • Autor

sęk w tym że ja zajmowałem się tradycyjną rzezbą trochę, i wiem o co biega w anatomii, bo wcześniej rzezbiłem w glinie, chodzi mi o info jakich pędzli używać również do detali bo mam zamiar robic ćwiczenia szybkie szkice, z ustawaniem odpowiednich kierunków i anatomi i miedzy czasie studium dokladnie dlatego pytam się o szczegóły, o to jakich pędzli używać jesli chce dokonywać minimalnych zmian

Napisano

wymiataczem nie jestem, ale więcej jak te 4-5 brushy to raczej nikt nie używa (nie pisze tu o specjalnych z rożnymi alfami etc.)

Głównie potrzebujesz czegoś żeby dodać masę, standard/clay/claybuildup/claytubes(wybierz sobie jedną), i przeciwieństwa z altem.

Coś do wygładzania flatten hpolish, albo polish, masz też smooth z shiftem

coś do robienia większych wcięć, coś jak dam_standard brush

przydaje się dość często trim dynamic brush, inflate i oczywiscie move. Te wydają mi się podstawowe, jak je opanujesz to możesz eksperymentować z pozostałymi.

Nie wiem o jakie detale Ci chodzi, ale z tym najcześciej to poprostu do brusha dodajesz alfe.

Napisano
sęk w tym że ja zajmowałem się tradycyjną rzezbą trochę, i wiem o co biega w anatomii, bo wcześniej rzezbiłem w glinie, chodzi mi o info jakich pędzli używać

To widać po tym modelu, że miałeś już styczność z tematem ,bo jak na pierwszą rzeźbę w Zbrushu to jest naprawdę dobrze.

Ta praca jest słaba tylko dlatego, że jeszcze nie znasz programu. Najpierw napiszę co pierwsze rzuciło mi się w oczy, a potem o pędzlach. Więc pierwsze co musisz zrobić to pozbyć się tych "glutów" z modelu, tej struktury, którą pewnie próbowałeś wygładzić ale się nie dało i wyglądało jeszcze gorzej. Są dwa wyjścia, możesz użyć do tego wzmocnionego Smooth brusha, ale nie polecam tej metody, namawiam Ciebie jednak do drugiej, czyli obniż poziom zagęszczenia siatki (Divide / Subdivision) i wtedy wygładź model, potem wejdź poziom wyżej i jeszcze raz wygładź, później wróć do maksymalnego zagęszczenia i powinno być już ok.

Brushe

Ogranicz się do kilku pędzli i je opanuj, nie jest Ci potrzebny cały arsenał do wykonania dobrego modelu. Z uwagi na Twoje doświadczenia z tradycyjnej rzeźby proponuję zestaw:

- ClayBuildup (jak sama nazwa wskazuję, do budowania formy)

- ClayTubes (działa na zasadzie dolepiania pasków gliny, tak samo całkiem przydatny i dość uniwersalny pędzel)

- Clay (spróbuj użyć jako zamiennik Smootha, zapomnij o wygładzaniu Smoothem i spróbuj zacierać nadmiar Clayem). Tutaj wstawię link do filmiku na którym jest przykład zastosowania tej metody

(włącz sobie od 31 minuty 20 sek.)

- Move (najważniejszy ze wszystkich, można nim ustawić całą bazę na początku pracy, tylko przesuwając formę)

- Flatten albo TrimDynamic (zależy, który Ci przypasuje bardziej, służą do wypłaszczania formy)

- Pinch (uszczypnij się w dłoń dwoma palcami, taki efekt uzyskasz w programie za pomocą tego pędzla :cool:)

- Standard (standardowy do wszystkiego albo do niczego, są zwolennicy i przeciwnicy tego pędzla, ja należę do tych drugich, dopiero jak przestawię kilka suwaków w opcjach brusha to zaczyna przyjemnie się pracować, domyślne ustawienia do mnie nie przemawiają. Najlepiej sam oceń czy dobrze Ci się tym rzeźbi)

Zmieniaj sobie Alphe podczas pracy np. z kwadratowej na okrągła albo odwrotnie i obserwuj zmiany.

Uważam, że tyle wystarczy na początek

Poza tym wygoogluj sobie i poczytaj o Dynamesh, ZRemesher i LazyMouse.

Aha i napisz czy pracujesz na tablecie czy rzeźbisz myszą.

Co do anatomii i proporcji, na razie ogarnij program na spokojnie, potem zajmiesz się resztą.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Panowie dzięki serdeczne za pomoc, szczegolnie tobie serratus za wyczerpujący komentarz i pomoc, fajnie że mozna trafić tutaj na użytkowników którzy mimo zaawansowanego i wysokiego poziomu nie zapomnieli jak ciężko jest zaczynać. Dokladnie chodziło mi własnie o wszystko co napisałeś, począwszy od wskazanie na istotne pędzle a skończywszy na przedstawieniu ogólnej problematyki. Niewątpliwe dużym problemem była dla mnie walka z tymi tzw glutami, ale nawet nie zakładałem wątku zwiazanymi z tym tematem bo przypuszczałem że mało kto zrozumie o co mi biega a jednak wyłapałeś ten istotny dla mnie element, z pewnoscią posłucham twojej dobrej rady. Piszecie o opcji Alphe żeby ją zmieniać ale o co dokladnie biega bo przyznam ze nie mam pojecia :)

Niedawno bo jakieś 4 miesiace temu całkowicie przeżuciłem się na Tablet i wydaje mi się że taki program jak Zbrush jest wręcz stworzony do pracy na tablecie, rozumiem że jest to dosyć istotny element czy uzywa sie myszy czy tabletu ?

Pozdrawiam

Napisano
którzy mimo zaawansowanego i wysokiego poziomu nie zapomnieli jak ciężko jest zaczynać

Nie uważam się za jakiegoś wymiatacza czy kogoś na wysokim poziomie w tym temacie, jednak jak widzę pytanie na które potrafię odpowiedzieć to pomagam. Poza tym rzeźbię na codzień tradycyjnie - glina, drewno, kamień itd. więc mniej więcej potrafię ocenić czego oczekuje osoba, która chce wykorzystać nabyte doświadczenie z tradycyjnej rzeźby do komputerowej.

Piszecie o opcji Alphe żeby ją zmieniać ale o co dokladnie biega bo przyznam ze nie mam pojecia :)

Proszę bardzo:

25u2kpu.jpg

Niedawno bo jakieś 4 miesiace temu całkowicie przeżuciłem się na Tablet i wydaje mi się że taki program jak Zbrush jest wręcz stworzony do pracy na tablecie, rozumiem że jest to dosyć istotny element czy uzywa sie myszy czy tabletu ?

Jest kolosalna różnica i dobrze zrobiłeś kupując tablet, oczywiście są ludzie, którzy rzeźbią myszą, ale zapewniam Cię, że jak już masz tablet to nawet nie myśl o tym, żeby wracać do rzeźbienia myszą, bo można się tylko frustracji nabawić :).

Pozdrawiam