Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne towarzystwo ;)

Chciałbym zrobic extraction normalki z obiektu hi polly zeby ją nałożyć na objekt low poly w maxie.

Problem w tym że normalka wychodzi nie tak jak trzeba, jakaś kratka pojawia sie na niej, tak jagby poligony sie wypalały na niej (albo cos w tym stylu :p )

Prubowałem zrobic extraction w Zbrushu i w programie Xnormal i efekt jest taki sam.

Dodaje screenshota.

Z gory dzięki za opowiedzi :D

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Skopane UV. Max zmienia vertex order i UV w zbrushu sypie się w kawałki. Uzyj cycle uv w zetce, klikasz raz czy dwa i masz naprawione. MOżna sprawdzić czy jest prawidłowo funkcją flatten w UVmasterze.

Wysyłaj obiekty przez GoZ, wtedy nie psuje vertex order.

PS. Wypalaj w xNormal.

Napisano

Ten problem pojawia się tutaj średnio co 4 miesiące. ;)

PS. wypalaj w xNormalu.

Napisano
  • Autor

Dzienki ludzie za pomoc, czyli jesli dobze rozumiem wpierw musze naprawic te uv w zbruszu i najlepiej wyslac potem do xNormala. Spoko jak tylko dorwe sie do kompa to to zrobie. Dzienki wielkie jeszcze raz. Pozdro

Napisano

Nie. Jeśli chcesz wypalać w zbrushu musisz naprawić UV albo od nowa export przez GoZ. Do xNormal wyexportuj po prostu z maxa LP i plik cage. W xNormal nie będzie problemu z UV. Zbrush nie potrafi wypalać z jednego obiektu na inny - tylko z wysokiego subdivide na niższy.

Napisano
  • Autor

ale tak jak w pierwszym poscie napisałem ze próbowałem juz wypalac w xNormal i ta sama lipa była

wlasnie dorwalem sie do kompa i bende walczył z tą normalką , napisze czy mi sie udało.

Dzienki za pomoc

Napisano
  • Autor

SUKCES :D:D:D

wypaliłem xNormal i wyszło, wiecie co było problemem......niezrobiłem smothing group wczesniej.

zobaczylem w tutku na youtubie jak koleś zanim wysłał do xNormala to wpierw modifier edit poly i clear all w smothing groop i puzniej jedynke wcisną i colapse all. i dopiero eksport do xNormal

3majcie sie ludzie ;)

- - - Połączono posty - - -

jeszcze jedno pytanko zapomniałem sie spytać, czemu xNormal jest najlepszy do wypalania?