Napisano 7 Styczeń 201411 l Witam szanowne towarzystwo ;) Chciałbym zrobic extraction normalki z obiektu hi polly zeby ją nałożyć na objekt low poly w maxie. Problem w tym że normalka wychodzi nie tak jak trzeba, jakaś kratka pojawia sie na niej, tak jagby poligony sie wypalały na niej (albo cos w tym stylu :p ) Prubowałem zrobic extraction w Zbrushu i w programie Xnormal i efekt jest taki sam. Dodaje screenshota. Z gory dzięki za opowiedzi :D
Napisano 7 Styczeń 201411 l Skopane UV. Max zmienia vertex order i UV w zbrushu sypie się w kawałki. Uzyj cycle uv w zetce, klikasz raz czy dwa i masz naprawione. MOżna sprawdzić czy jest prawidłowo funkcją flatten w UVmasterze. Wysyłaj obiekty przez GoZ, wtedy nie psuje vertex order. PS. Wypalaj w xNormal.
Napisano 7 Styczeń 201411 l Ten problem pojawia się tutaj średnio co 4 miesiące. ;) PS. wypalaj w xNormalu.
Napisano 8 Styczeń 201411 l Autor Dzienki ludzie za pomoc, czyli jesli dobze rozumiem wpierw musze naprawic te uv w zbruszu i najlepiej wyslac potem do xNormala. Spoko jak tylko dorwe sie do kompa to to zrobie. Dzienki wielkie jeszcze raz. Pozdro
Napisano 8 Styczeń 201411 l Nie. Jeśli chcesz wypalać w zbrushu musisz naprawić UV albo od nowa export przez GoZ. Do xNormal wyexportuj po prostu z maxa LP i plik cage. W xNormal nie będzie problemu z UV. Zbrush nie potrafi wypalać z jednego obiektu na inny - tylko z wysokiego subdivide na niższy.
Napisano 8 Styczeń 201411 l Autor ale tak jak w pierwszym poscie napisałem ze próbowałem juz wypalac w xNormal i ta sama lipa była wlasnie dorwalem sie do kompa i bende walczył z tą normalką , napisze czy mi sie udało. Dzienki za pomoc
Napisano 8 Styczeń 201411 l Autor SUKCES :D:D:D wypaliłem xNormal i wyszło, wiecie co było problemem......niezrobiłem smothing group wczesniej. zobaczylem w tutku na youtubie jak koleś zanim wysłał do xNormala to wpierw modifier edit poly i clear all w smothing groop i puzniej jedynke wcisną i colapse all. i dopiero eksport do xNormal 3majcie sie ludzie ;) - - - Połączono posty - - - jeszcze jedno pytanko zapomniałem sie spytać, czemu xNormal jest najlepszy do wypalania?