Skocz do zawartości

Etrom

etrom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Teczkę postanowiłem założyć głownie dla motywacji, do digital paintingu i rysunku podchodziłem parę razy, ale nigdy nie wyrobiłem nawyku rysowania codziennie. Poza dp robiłem też trochę w Zbrushu swego czasu.

paulinko_sketch.png

paulinko_a.png

arwen-sketch.png

arwen_a.png

Generalnie wydaje mi sie ze o ile szkice jeszcze jako tako, to już po dodaniu kolory obrazki są bardzo słabe.

Tak czy owak, wszelkie komentarze mile widziane :)

Edytowane przez etrom

• Odpowiedzi 18
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Staraj się używać miękkich pędzli razem z twardymi, np. najpierw wypełniaj formy miękkim a później maluj twardym pędzlem w tych miejscach gdzie jest to potrzebne, (na krawędziach nosa, kącikach ust etc...) zaoszczędzisz też trochę czasu jeśli na początku będziesz malował pędzlem z wyłączonym opacity jitter (samo "flow" włączone)...

pozdro !

rosikowski - Dzięki za komentarz, pobawię się i z miękkimi brushami, aczkolwiek taki mocny digital gdzie wszystko jest wyairbruszowane mało do mnie przemawia.

Tymczasem obejrzalem dzisiaj video Anthonego Jonesa o kolorze i uzalem ze chyba lepiej bedzie jak na razie skupie sie na values.

Taki rysuneczek, jestem bardziej zadowolony niz z dwoch poprzednich, ale nadal cos jest nie tak z prawą stroną twarzy, co sprawia ze całość wydaje się plaska. Nie za bardzo widzę co robię źle tutaj...

lady_a.png

Dzięki raz jeszcze!

I z tym malowaniem codziennie wyszlo jak zwykle. Niemniej, próbuję znów, kilka szkicy z ostatnich dni. Niestety z powodu pracy siadam do nich zwykle kolo 3 w nocy i rzadko maluje dłużej niż 30-40 minut.

Z tutków które obejrzałem wynika że należy ćwiczyć values, tak więc póki co nie bawię się z kolorem.

Choć pewnie powinienem zostawić twarzyczki, i porysować jakieś sześciany i sfery.

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTaGdqc0JMOS16SFk

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTVGNRbkpsdkFiUVE

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTNmdtMkN5SHFFR1U

Jakich bruszy zwykle uzywacie do values? Generalnie soft-brushowany look nie bardzo mi się podoba, próbowalem troszke bardziej 'brudnych' brushy na ostatnim.

Nowy maziaj, troszke bardziej jestemz niego zadowolony, aczkolwiek oczywisicerece i tłów wymagaja wiecej pracy.

Czulem sie strasznie niekomfortowo malując własnie rece i dłon, wiec chyba pora to wziąć na warsztat.uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTOGMyWDhONG1vRDA

Kolejne dwa. Pani mi sie rozjechala podczas malowania values nad line-artem, nie wiem na ile warto starac sie dziubac dany rysunek, czy po prostu zaczac nowy szkic.

z pana jestem troche bardziej zadowolony, aczkolwiek oba rysunki wydaja mi sie strasznie plaskie jak teraz na nie patrzę.

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTNHNna0JxaWpVTXM

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTUld3VHRlbEFIeEk

@irlethann, dzieki! Poprobuje z miękkimi :)

Tu strona z szybkimi szkicami, staram sie troszke rozlużnić rekę, no i popracowac nad koordynacja oko-reka. Wszystkie tutaj byly rysowane z glowy - teraz widze ze wszystkie maja podobna orientacje... Trzeba bedzie użyć refek nastepnym razem. Tak czy owak, ćwiczonko bardzo przyjemne.

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTZXhWQ0NwYktKQ1U

Witamy na maxie :)

Bardzo podobają mi się te ćwiczenia z walorem :) walor jest trudny, dobrze że go ćwiczysz :)

Co do orientacji główek: mam ten sam problem xD Człowiek nauczy się kilku kątów a potem je powiela. Heh, chyba mi też się przyda poćwiczyć trochę portrety.

Bardzo fajny start, tylko updatuj progres w miarę często! Ludzie czasem zakładają teczki a potem o nich zapominają :D

Dzieki za odpowiedz Telthona, staram sie walczyc z tym walorem :)

Poki co jednak uznalem ze glowki sa trudne i moze trzeba potrzaskac troszke prostsze kształty. Wiele nie ma bo troszke sprawy zawodowe mnie zjadly i tylko chwile przysiedzialem.

Wniosek - elipsy sa trudne.

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTODVvMUhPaEdXM0U

Huh, pora odkurzyć teczkę, niestety znów przyjąłem przerwe w rysowaniu z powodu pracy/lenistwa. Tak czy owak, hisoria nadal ta sama - values values values.

uc?export=view&id=0Bwpa17qcXFuTTDhjbXkyZHhOUjA

uc?export=download&id=0Bwpa17qcXFuTNFhtV1FuQWhnZWc

uc?export=download&id=0Bwpa17qcXFuTV0swSzAzWFd6TGs

uc?export=download&id=0Bwpa17qcXFuTeVVYWTJSN3BVd2s

Edytowane przez etrom

Bardzo dobrze Ci idzie... z tego co widzę największy problem masz z oczami, ale jest już bardzo blisko, zaraz dobiegniesz do mety (by później zacząć maraton do następnej, większej)

to Ci pomoże

http://artquestionsanswered.com/how-to-draw-human-faces-guide/

http://artquestionsanswered.com/wp-content/uploads/2014/06/eye-Sketches-by-Andrew-Loomis-233x300.jpg

Loomisa czytasz ?

oczy są sferami na które oddziaływają tak jak na wszystko inne zasady perspektywy,

wybrałem portret na którym błąd nie zastosowania się do tych zasad jest najmniej widoczny (a co se będę ułatwiał :D)

zobacz jak u Ciebie sfera się zachowuje, powinno to mniej więcej wyglądać tak, jak poprawiłem po prawej, (i kość policzkowa w stosunku do drugiej strony za wysoko, też przemalowałem)

attachment.php?attachmentid=98073&stc=1&d=1422285806

same portrety

http://max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=98074&stc=1&d=1422286570

no i więcej przykładów już słownie

girl5

oczy za daleko od Siebie

http://i.imgur.com/rRPg8N9.png

jej prawe oko za duże i kość policzkowa za wysoko w stosunku do jej lewej strony, identyczny błąd jak u ziomka którego Ci przemalowałem musisz się tym zająć

girl2

tutaj też można lepiej jej oczka wykończyć, widzowie mogą mieć tutaj różne wrażenie, jedni pomyślą że to oko bliżej nas jest za duże, drudzy że to oddalone od kamery jest za małe, kwestia popracowania nad nakładaniem waloru i perspektywy, (tak nawiasem mówiąc bardzo mi się podoba ta dziewczyna, pokaż refkę :))

girl4

tutaj chyba już sam widzisz co jest nie tak ?

oczywiście piękno ludzkiej twarzy polega na dysproporcji lewej i prawej strony, tylko trzeba to tak ująć żeby nie było aż tak tego widać (hah ! Panie namaluj mi ninje ale tak żeby nie było go widać lol :D) nom ... Andrew Loomis Ci to lepiej objaśni, no i Michael Hampton jeśli wolisz oglądać tutki, ja osobiście wole czytać

Edytowane przez rosikowski

Dzieki śliczne za porady, popatrze na loomisa z nastepnymi prackami.

Poki co take cos na szybko, mialem strazne problemy ze złapaniem odpowiedniego koloru skory z refki, generanie niezadowolny.

Jakies porady jak poprawic color picking?

ra7qWlx.png