Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Piszę bo mam pewien problem, a nie mogę sobie z nim poradzić - możliwe, że ktoś z Was się już tym spotkał i będzie w stanie mi pomóc. Chodzi mi mianowicie o Stereoscopic render przy użyciu Vraya i jego późniejsze wyświetlenie na ekranie telewizora, który ma funkcję 3d.

Na chwilę obecną mam trzy sytuacje:

1. wyrenderowałem ujęcie w HD z zaznaczeniem opcji adjust resolution. Przy wrzuceniu jpg'a do telewizora pokazuje mi podwojoną szerokość (no bo mam "prawe" i "lewe" ujęcie) ale po wybraniu opcji 3d (czyli side-by-side) obraz jest rozciągnięty, tak jakby dalej trzymał proporcje z tych dwóch ujęć zamiast przemienić to na połowę i przeskalować na cały ekran.

2. bez opcji adjust resolution - tutaj po uruchomieniu opcji side-by-side połówki źle się nakładają i nachodzą na siebie w niewłaściwy sposób.

3. połączyłem na kompie render i zrobiłem anaglif, ale tutaj w ogóle tv mi nie wykrywa możliwości konwersji na obraz 3d.

Telewizor jaki posiadam to jakiś LG - teraz dokładnej nazwy nie pamiętam. Musiałbym poszukać. I tutaj pojawia się pytanie, czy ktoś kiedyś miał styczność z taką sytuacją i czy da radę poprawnie wyświetlić ten render na ekranie telewizora?

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mi mój lg dobrze wyświetla obrazy wygenerowane jeden nad drugim (filmy 3d) a nie obok może tak spróbuj. Może ściągnij jakiegoś JPEG 3d z neta i przeryj jego właściwości jak Ci się dobrze wyświetli na lg

Napisano
  • Autor

W końcu udało mi się zrobić, że render działa poprawnie na telewizorze :) Poniżej opisuję, to co udało mi się zauważyć podczas testowania różnych ustawień:

1. Łączony JPG (Left/Right) z Vraya można konwertować za pomocą opcji 3d na pilocie, ale tv nie wykrywa wtedy poprawnie wielkości i zamiast dzielić plik na pół, to zostawia podwójną szerokość, przez co końcowy plik jest 2 razy mniejszy na wysokości.

2. Pliki JPS (JPG stereo) nie działają na telewizorze LG. Przynajmniej na tym moim nie działają :P

3. Po stworzeniu pliku .mpo w photoshopie (Left/Right) telewizor automatycznie wykrywa obraz 3d, ale tym razem w przeciwieństwie do punktu pierwszego obraz jest 2 razy za krótki, a wysokość jest już dobra.

4. Rozwiązaniem było stworzenie pliku .mpo za pomocą darmowego programu StereoPhoto Maker z tym, że w opcjach konwersji zaznaczyłem, żeby końcowy plik był przeskalowany na rozdzielczość FullHD, czyli taką w jakiej wyrenderowałem sobie plik w Vrayu.