Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam , jestem poczatkujacy w 3dmax. Wstawiłem sobie światło Daylilight i ustawiłem jako Vraysun, skylight wyłączone. Kiedy mam ustawienie Real widoku promienie słoneczne wpadające przez okno rzucają cień. Jadnek po wyrenderowaniu nie ma kompletnie promieni słonecznych na ścianie i podłowdze - chodzi mi o tekie ostre światło jakie robi słońce. scena jest normalnie jasna.

I druga rzecz z tym słońcem czy ono tam ma świecić że sciana w ktorą jest skierowane jest bardziej rozwświetlona ? Chodzi mi o to że rozświetla ścianę ktora jest z drugiej storny pokoju tak jakby przz sufit.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 697
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ogolnie lepiej miec vraysun albo direct jako vraysun :) (sprawdz sobie w swiatlach) + vraysky do tego i tam tez musisz wskazac Sun node

(jesli nie chcesz miec tla, zapisz obraz z alpha albo wywal mape z Rendering > Environment > Common Parameters > Background > ... - ona tam nie oswietla nic, jest jak nazwa sugeruje tylko tlem)

ponadto mozesz miec wylaczone GI, sprawdz zakladke Indirect illumination - powinno byc ON zebys zobaczyl jakiekolwiek odbicia promieni swiatla