Napisano 26 Luty 201411 l Sytuacja wygląda tak, że w kolejce BB mam kilkaset renderów i maszyny młucą je od kilku tygodni nonstop. Problemem jest jednak spadek mocy procesorów po kilku dniach pracy. Po resecie czasy wracają do pierwotnych. Bez resetu, po 2-3 dniach czasy wydłużają się o powiedzmy 20-30%. Czy jedyny sposób na odświeżenie mocy procesorów jest restart kompa ? A może w ogóle jestem w błędzie i nawet nie chodzi o procesory tylko inny element?
Napisano 26 Luty 201411 l Hmmm, nigdy nie miałem takiej sytuacji, a też rendery idą non stop na node'ach bb.jedyne co mi przychodzi do głowy to: a) zbyt mocno się grzeją, spróbuj mierzyć temperature na każdym node jakims programem, np http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html b)za mało ramu i się "zapycha"
Napisano 26 Luty 201411 l Autor na xeonach 5650 dochodzi do 60* -granica 90* na xeonach 2689 dochodzi do 78* -granica 88* ram nie przekracza 20% z 32GB dostępnych na obu maszynach. Spadek mocy jest bardziej odczuwalny przy scenach gdzie jest dużo shaderów z niskim glosem - matów/półmatów. Polerowane i lustrzane nie powodują tak istotnego zaniżania czasów. Przykładowo, 2 doby renderowania półmatowych shaderów z czasu w pierwszym renderze 56min, przy ostatnim wydłuża do 1h14min.
Napisano 26 Luty 201411 l a na forum chaos group szukałeś? Skoro wydłużenie czasu zależy od rodzaju obciążenia to szukałbym problemu software'owego
Napisano 5 Maj 201411 l na xeonach 5650 dochodzi do 60* -granica 90* na xeonach 2689 dochodzi do 78* -granica 88* ram nie przekracza 20% z 32GB dostępnych na obu maszynach. Spadek mocy jest bardziej odczuwalny przy scenach gdzie jest dużo shaderów z niskim glosem - matów/półmatów. Polerowane i lustrzane nie powodują tak istotnego zaniżania czasów. Przykładowo, 2 doby renderowania półmatowych shaderów z czasu w pierwszym renderze 56min, przy ostatnim wydłuża do 1h14min. 5650 maja granice 78 zależy jaka seria) jak sie zbliżają do granicy 63-68 c to drastycznie zwalniaja , tak jak by przerywały,czekały i dalej młuciły. dla mnie to może byc kwestia chłodzenia, Temp otoczenia, temp w obudowie itp. Jak masz to w obudowach 1U supermicro to bardzo możliwe. Z 2689 temat moze być podobny. - - - Połączono posty - - - na xeonach 5650 dochodzi do 60* -granica 90* na xeonach 2689 dochodzi do 78* -granica 88* ram nie przekracza 20% z 32GB dostępnych na obu maszynach. Spadek mocy jest bardziej odczuwalny przy scenach gdzie jest dużo shaderów z niskim glosem - matów/półmatów. Polerowane i lustrzane nie powodują tak istotnego zaniżania czasów. Przykładowo, 2 doby renderowania półmatowych shaderów z czasu w pierwszym renderze 56min, przy ostatnim wydłuża do 1h14min. 5650 maja granice 78 zależy jaka seria) jak sie zbliżają do granicy 63-68 c to drastycznie zwalniaja , tak jak by przerywały,czekały i dalej młuciły. dla mnie to może byc kwestia chłodzenia, Temp otoczenia, temp w obudowie itp. Jak masz to w obudowach 1U supermicro to bardzo możliwe. Z 2689 temat moze być podobny. Na najzwyklejszym chłodzeniu aktywnym proce w towerze nie powinny mieć więcej jak 65-67 stopni. Poprawiam swój błąd bo renderuje na 5650 a ostatnio gorąco sie zrobilo i widać to na hw monitor. 5650 zwalniają 83-86 C ale w pokoju jak masz 30 c ta taka temperatura sie może przyda żyć. Edytowane 22 Maj 201410 l przez pixelja