Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Sytuacja wygląda tak, że w kolejce BB mam kilkaset renderów i maszyny młucą je od kilku tygodni nonstop.

Problemem jest jednak spadek mocy procesorów po kilku dniach pracy.

Po resecie czasy wracają do pierwotnych.

Bez resetu, po 2-3 dniach czasy wydłużają się o powiedzmy 20-30%.

Czy jedyny sposób na odświeżenie mocy procesorów jest restart kompa ?

A może w ogóle jestem w błędzie i nawet nie chodzi o procesory tylko inny element?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

na xeonach 5650 dochodzi do 60* -granica 90*

na xeonach 2689 dochodzi do 78* -granica 88*

ram nie przekracza 20% z 32GB dostępnych na obu maszynach.

Spadek mocy jest bardziej odczuwalny przy scenach gdzie jest dużo shaderów z niskim glosem - matów/półmatów.

Polerowane i lustrzane nie powodują tak istotnego zaniżania czasów.

Przykładowo, 2 doby renderowania półmatowych shaderów z czasu w pierwszym renderze 56min, przy ostatnim wydłuża do 1h14min.

Napisano

Spadek mocy jest bardziej odczuwalny przy scenach gdzie jest dużo shaderów z niskim glosem - matów/półmatów.

Przykładowo, 2 doby renderowania półmatowych shaderów z czasu w pierwszym renderze 56min, przy ostatnim wydłuża do 1h14min.

5650 maja granice 78 zależy jaka seria) jak sie zbliżają do granicy 63-68 c to drastycznie zwalniaja , tak jak by przerywały,czekały i dalej młuciły. dla mnie to może byc kwestia chłodzenia, Temp otoczenia, temp w obudowie itp. Jak masz to w obudowach 1U supermicro to bardzo możliwe. Z 2689 temat moze być podobny.

- - - Połączono posty - - -

5650 maja granice 78 zależy jaka seria) jak sie zbliżają do granicy 63-68 c to drastycznie zwalniaja , tak jak by przerywały,czekały i dalej młuciły. dla mnie to może byc kwestia chłodzenia, Temp otoczenia, temp w obudowie itp. Jak masz to w obudowach 1U supermicro to bardzo możliwe. Z 2689 temat moze być podobny.

Na najzwyklejszym chłodzeniu aktywnym proce w towerze nie powinny mieć więcej jak 65-67 stopni.

Poprawiam swój błąd bo renderuje na 5650 a ostatnio gorąco sie zrobilo i widać to na hw monitor.

5650 zwalniają 83-86 C ale w pokoju jak masz 30 c ta taka temperatura sie może przyda żyć.

Edytowane przez pixelja