Napisano 13 Marzec 201411 l Hej, mam problem z jakością renderu po zapisie do jpg. Po wyrenderowaniu sceny w oknie 3ds max wszystko wygląda ładnie, tak jak powinno natomiast kiedy zapisuję plik, wybieram format jpg jakość całego obrazu staje się strasznie niska. Bardzo proszę o pomoc jak tego uniknąć.
Napisano 13 Marzec 201411 l O ile dobrze pamiętam, mental przy wyborze zapisu ma przy jpegach również suwak z jakością, daj go najlepiej na maxa. A jeśli masz zamiar później robić jeszcze postprodukcję np. w Szopie to rendery z Maxa wypluwaj w formatach bezstratnych (png, tga, exr, czy też może tiff 16 bitowy). I dopiero później z Szopa eksportuj pracę w jpegu. Pozdrawiam.
Napisano 14 Marzec 201411 l To raczej nie winna jakość bo wtedy powstają takie charakterystyczne jpg'owe artefakty. Podczas zapisu oprócz jakości, rozmiaru (te suwaki są połączone ze sobą) jest jeszcze suwak smooth (wygładzanie) i to pewnie on jest winny.
Napisano 18 Marzec 201411 l Autor suwaki wszystkie są na maksa i dalej nic.. :( ma ktos jeszcze jakieś pomysły co mogę zrobić ?
Napisano 18 Marzec 201411 l Hmm, a sprawdzałeś czy zapisując do PNG lub TIFF (16 bit, bez tam żadnych dodatków i z "no compression") dzieje się to samo ?? Czy może sprawdzałeś tylko suwaki ? No i jeszcze jedna sprawa, czy suwak "smoothnes" też dałeś na maxa ? :P Edytowane 18 Marzec 201411 l przez Zernat
Napisano 18 Marzec 201411 l No jak smooth masz na maxa to jak wcześniej napisałem to on jest winny. Nie napisałem tylko wtedy, żeby go dać na minimum '0' czyli 'normal' :D