maRTuSKawnttx Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 Hej, mam problem z jakością renderu po zapisie do jpg. Po wyrenderowaniu sceny w oknie 3ds max wszystko wygląda ładnie, tak jak powinno natomiast kiedy zapisuję plik, wybieram format jpg jakość całego obrazu staje się strasznie niska. Bardzo proszę o pomoc jak tego uniknąć.
maRTuSKawnttx Napisano 13 Marzec 2014 Autor Napisano 13 Marzec 2014 Dodam jeszcze, że używałam materiałów z biblioteki autodesc.
Zernat Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 O ile dobrze pamiętam, mental przy wyborze zapisu ma przy jpegach również suwak z jakością, daj go najlepiej na maxa. A jeśli masz zamiar później robić jeszcze postprodukcję np. w Szopie to rendery z Maxa wypluwaj w formatach bezstratnych (png, tga, exr, czy też może tiff 16 bitowy). I dopiero później z Szopa eksportuj pracę w jpegu. Pozdrawiam.
Bacry Napisano 14 Marzec 2014 Napisano 14 Marzec 2014 To raczej nie winna jakość bo wtedy powstają takie charakterystyczne jpg'owe artefakty. Podczas zapisu oprócz jakości, rozmiaru (te suwaki są połączone ze sobą) jest jeszcze suwak smooth (wygładzanie) i to pewnie on jest winny.
maRTuSKawnttx Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 suwaki wszystkie są na maksa i dalej nic.. :( ma ktos jeszcze jakieś pomysły co mogę zrobić ?
Zernat Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 (edytowane) Hmm, a sprawdzałeś czy zapisując do PNG lub TIFF (16 bit, bez tam żadnych dodatków i z "no compression") dzieje się to samo ?? Czy może sprawdzałeś tylko suwaki ? No i jeszcze jedna sprawa, czy suwak "smoothnes" też dałeś na maxa ? :P Edytowane 18 Marzec 2014 przez Zernat
Bacry Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 No jak smooth masz na maxa to jak wcześniej napisałem to on jest winny. Nie napisałem tylko wtedy, żeby go dać na minimum '0' czyli 'normal' :D
Rekomendowane odpowiedzi