Napisano 17 Marzec 201410 l Postanowiłem zamiast pisać coraz to kolejne wątki, zawierać pytania tutaj, w jednym temacie dotyczącym moich bojów z MaxScriptem ;) testuje takie menu: Pytania: 1. Jak wywołać jakąś akcję przy rozwinięciu rollouta (rolledup:true/false) upraszczając: klikając aby rozwinąć "Snap" pojawia sie messagebox"asdadasd" 2. Czy da się umieścić poszczeglne rollouty (w tym przypadku "random" "grid" "snap") obok siebie i pod sobą (dowolnie ustalić ich pozycję)? [color=#ff0000][b]takie coś nie działa: [/b][/color] rollout randomRollout "random" pos: [x, y] ( ... ) [ROZWIĄZANY] Edit1: 3. Są 2 różne skrypty dla Connect vert i Connect edges (vert nie ma okienka settings dlatego niby 2). Chcę to wrzucić w jeden skrypt (zaoszczędzi mi to 1 skrót) ( if (subObjectLevel == 1) then ( $.EditablePoly.ConnectVertices () ) else $.EditablePoly.ConnectEdges () ) Na początku działało, teraz już nie. Zdaje mi się, że po wybraniu okna settings dla connect trzeba już używać $.modifiers[#Edit_Poly].ButtonOp #ConnectVertices $.modifiers[#Edit_Poly].ButtonOp #ConnectEdges I teraz od czego uzależnić wybieranie setu? Jakiego if dac? Coś typu if(użyto ustawien connect)? [ROZWIĄZANIE]: (Tylko dla Edit Poly oraz Editable Poly) Case (classOf modPanel.getCurrentObject()) of ( Editable_poly: ( Case (subobjectLevel) of ( 1: $.EditablePoly.ConnectVertices () 2: $.EditablePoly.ConnectEdges () 3: $.EditablePoly.ConnectEdges () ) ) Edit_Poly: ( Case (subobjectLevel) of ( 1: $.modifiers[#Edit_Poly].ButtonOp #ConnectVertices 2: $.modifiers[#Edit_Poly].ButtonOp #ConnectEdges 3: $.modifiers[#Edit_Poly].ButtonOp #ConnectEdges ) ) ) Edytowane 21 Marzec 201410 l przez Drathir
Napisano 17 Marzec 201410 l Heja. Rolloutow nie można sobie dowolnie rozmieszczać, ani ustawiać jeden obok drugiego. Zawsze lecą one w kolejności od góry do dołu. Żeby wywołać jakąś akcję przy rozwijaniu rollouta robisz taką formułkę: On NazwaRollouta open do ( ........... ) lub przy zamykaniu On nazwaRollouta close do ( ....... )
Napisano 17 Marzec 201410 l Autor próbowałem to już wczoraj, i może coś źle robię, ale akcja przy open/close wykonuje się przy odpaleniu całego skryptu i przy zamknięciu go, a nie przy rozwinięciu danej zakładki. Edytowane 21 Marzec 201410 l przez Drathir