Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem, dopiero zacząłem z 3ds max. bez przedłużania

Korzystając z auto cad jestem przyzwyczajony do dużej precyzji i odwoływania się do wymiarów obiektów i pozycjonowania. Jednak nigdzie nie widzę w 3ds max żeby były takie opcje. Program konkretnie potrzebny do wizualizacji wnętrz.

A drugie pytanie to:

czy istnieje możliwość jak w autocad że możemy ustawić np. przy rysowaniu linii, przyciąganie kursora do odpowiednich kątów czyli 90 stopni. jedyne co mi się udało to ustawienie przyciąganie do Vertax

Generalnie nie umiem i nie lubię robić nieprecyzyjnie ;( Proszę o pomoc !!!

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 828
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przy nauce maxa po Cadzie też miałem takie problemy. Nie znajdziesz tutaj takiego typu narzędzi. Można postawić linie danej długości i je obrócić itd, ale nie tak banalnie jak w AutoCad. Przyzwyczaisz się do innego stylu.

Napisano
  • Autor

biszkopte, 2013, Adder bardzo wam dziękuję za pomoc, wszystkie podpowiedzi były bardzo cenne. Sprawa kątów załatwiona ;)

ale jeszcze nie wiem jak wymiarować w trakcie tworzenia np. linii nie ma żadnego okna dialogowego w którym mogę wpisać długość. Adder jako że miałeś takie same problemy przy przerzucaniu się z cada może ty będziesz wiedział ;)

i drugie pytanie:

jak przechodzę z bryłą w editable Poly to gdzie z powrotem mogę edytować wielkości obiektu ?

Napisano

Maja ostatnia wersja cada to 2010 jak inżynierkę robiłem :P Nie wyedytujesz wielkości precyzyjnie (możesz skalować). Chyba, że nie przekonwertowałeś na editable poly, tylko dodałeś to jako modyfikator. Wtedy możesz wejść niżej w stos i zmienić wymiary, ale bez płaczu niewiele więcej. Jeśli przykładowo zrobiłeś sobie cylinder i extrudnąłeś jakieś kiego facey, a potem wrócisz do parametrów cylindra i zmienisz ilość segmentów to wynik jest koszmarny, bo zmienia się numeracja faceów. Jak mówiłem to nie CAD. tam mogłeś sobie samym pisaniem wstawić linie w punkcie n która będzie się kończyć w punkcie m, albo określić jej wektor, czy trzypunktowo wstawić okrąg idealnie pasujący do danej dziury. W maxie ZAZWYCZAJ modelujesz od bryły, a nie od obiektów płaskich. Można oczywiście strzelić spliney i z nich tworzyć 3D.

Co do pytania jak wstawić linię konkretnej długości: Jak wybierzesz narzędzie line, to masz roletę "Keyboard Entry" i tam można określać globalne położenie kolejnych punktów.

Edytowane przez Adder

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki,

Daje mi to tyle że przynajmniej nie będę tracił czasu na przeglądanie interface w kółko. Biorę się za rzeźbienie ;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności