Napisano 28 Kwiecień 201410 l Cześć, Mam problem z importem i eksportem plików .obj. Przesukiwalem forum (to i inne) i to co znalazłem i testowałem - bez rezultatu. Problem: Mesh postaci w Maxie 2014 - około 5000 trójkątów - niecałe 2500 poligonów: model A Eksportuje do formatu .obj, po czym importuje go z powrotem do tej samej sceny: model B Plik wraca ze zmieniona o dosłownie kilka sztuk liczba poligonów, liczba trójkątów jest taka sama. Zapisuje UV'ki z zaimportowanego pliku (model B) i nie mogę ich wczytać na oryginalny model (model A). Przetestowałem ten sam proces na podstawowym boxie - i działa bez problemu. Zaimportowany model jest identyczny jak oryginał. Podejrzewałem problemy z siatka na modelu A: otwarte krawędzie, niezespawane vertexy - szukałem - nie znalazłem. W ustawieniach eksportu i importu .obj wyłączyłem wszystko co wg mnie mogło zmienić mesh. Wiec w skrócie: Eksport / Import do obj zmienia liczbę trójkątów. Ktoś może coś podpowiedzieć? Dzięki! AQ
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Jak eksportujesz to nie ma na końcu żadnych błędów ani ostrzeżeń (najczęsciej 'rats mesh')? edit. Przy eksporcie masz zaznaczone 'polygons'? Możliwe też, że to przez n-gony, jeżeli masz takie w siatce to zmień je na trójkąty i czworokąty.
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Autor Wlasnie pisalem jak napisales: uciekly mi 3 ngony... wszystko gra. Wielkie dzieki za szybka odpowiedz! Pozdrawiam, AQ