Napisano 28 Kwiecień 201410 l Witam, mam problem z wymodelowaniem bryły typu lejek, tzn. Samo wymodelowanie lajka, zakładając ze jest okrągły nie jest problemem, natomiast nie wiem jak zrobić aby jego dwie scianki byly prostokątne. ma to być lejek w który wlewa się woda, ale uwaga- wleje się ona tylko z jednej strony a z powrotem juz nie. w załączniku rysunek robilem to na liniach, ale ma to swoje ograniczenie i byloby ok gdyby lejek byl wlasnie okrągły. Proszę, dajcie jakieś propozycje :) model będzie drukowany na drukarce 3d
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Autor cos takiego tylko to bylby widok z góry, z dolu to musi wygladac jak lejek, czyli scianki schodzą się
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Niestety ale uzumakishadow mnie wyprzedził :( ale powiem mój sposób! :D robisz płaski okrąg (ja zrobiłem 24 ścienny) i spłaszczasz te ściany które mają być płaskie wsadzasz do środka drugi okrąg o takiej samej ilości ścian i używasz funkcji "bridge" potem ładnie extrudujesz, robisz bevele gdzie mają być i jesteśmy w domu :) Edit: Nie zauważyłem Twojego postu, ale to tak samo robisz, tylko nie extrudujesz tej płaszczyzny, tylko robisz kolejny okrąg i bierzesz go niżej, zaznaczasz krawędzie piewszej i drugiej podstawy i używasz "Bridge"
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Autor wszystko się zgadza to co piszecie... tylko scianka prosta ma pozostać w jednym wymiarze na dole i do góry... nie wiem jak Wam to wytłumaczyć... hmmm.... spójrzcie na rysunek.. tak jakbyscie wzieli butelke od 2-litorewj coli i przecieli ja na pół po długości
Napisano 28 Kwiecień 201410 l OK, teraz jest jasniej troche. Aha czyli takie cos. Wlasnie tez takie cos zaczalem dlubac.:)
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Autor lejek ten ma wsrodku scianki krore nie pozwalaja na powrót wody... tak jakbyscie teraz ten lejek od góry zawineli do srodka
Napisano 28 Kwiecień 201410 l uzumakishadow Blender a Ty ciacho191 MODO? Tak z ciekawości pytam :) Przepraszam za offtop.
Napisano 28 Kwiecień 201410 l normalnie - chwytasz kilka vertexów i je skalujesz do wartości x albo z = 0 2013 - sądzę, że oboje ciśniemy w modo :)
Napisano 28 Kwiecień 201410 l @2013 Modo modo, już wiele lat:) @intacto I jak tam coś się udało zrobić?
Napisano 28 Kwiecień 201410 l Autor Panowie... pochwale się swoją pracą :))) małymi krokami a poszedłem do strzału :)
Napisano 29 Kwiecień 201410 l No ja także myślę o nauce MODO, podoba mi się ten program, leciutki i śliczny ma interface.