Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

1) Jaki soft? - kiedy wreszcie się tego nauczycie, zawsze jak podajesz pytanie podajesz też soft na którym aktualnie działasz, wtedy jest łatwiej pomóc.

2) Zakładam że to 3ds maks wersja akórat nie ma tu wielkiego znaczenia. Zrób tak: jak będziesz w edit poly naciśnij klawisz 3 - narzędzie border, a później cap i po sprawie, jedak będziesz mieć po takim zabiego 2 wertexy bardzo blisko sibie co zobaczysz na wygładzeniu dla tego bedziesz musiał je scolapsować, teraz powinno być cacy :)

Napisano

Masz rację zupełnie mi to uciekło, oczywiście 3ds Max! :)

Niestety źle odczytałeś mój problem.

Pytałem jak uniknąć tworzenia tego poly a nie jak się z nim rozprawić, tam nie ma otworu, to jest cały polygon, mam białą selekcję.

Napisano

jeśli korzystasz z opcji automatycznych, takich jak chamfer, edge extrude, connect, bridge czy jakichkolwiek innych, musisz być przygotowany że soft czasem zadziała nie po Twojej myśli. zamiast szukać uników przed takimi błędami, moim zdaniem lepiej wyuczyć się na pamięć które narzędzie i kiedy tworzy błedy oraz jak ręcznie je naprawić. albo od początku rzeźbić model cutem i move tool ;D

Napisano

Przypuszczam, że to od CHAMFER, ale jeszcze nie złapałem go na gorącym uczynku, a nigdy nie mogę odtworzyć kroków, do tego sytuacje takie pojawiają się niezbyt często.

Z tego co widzę zależne jest to od konkretnego układu krawędzi, ale tak jak mówisz nie warto szukać uników, i zastosuję się do tej rady.

Generalnie nie jest to jakiś problem, chciałem tylko wiedzieć kiedy może pojawić się taki mikro polygon :)

Lubię CUT Tool, ale gdybym miał tylko pracować z jego pomocą to wolałbym być górnikiem, i zamiast CUT Tool'em operować kilofem :D

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności