Napisano 19 Maj 201410 l Witam już długi czas zastanawiałem się nad stworzeniem modelu głowy ale zawsze brakowało mi czasu teraz mam sporo wolnego więc zebrałem siły i mam parę pytań. -Lepiej najpierw nauczyć się modelowania a potem rzeźbienia czy może samo modelowanie na początek wystarczy(Jestem początkującym grafikiem ale podstawy 3ds max i zbrush mam obcykane) -Jaką metodą zacząć modelowanie głowy w internecie widziałem mnóstwo np box+turbosmooth lub modelowanie rozpoczęte od oczu. -Jakieś porady ? i byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mógł mi w paru punktach powiedzieć jak ma przebiegać modelowanie głowy.
Napisano 19 Maj 201410 l Według mnie obecnie nie ma bardzo sensu uczyć się modelowania obiektów organicznych 'tradycyjnym' polygonowym modelowaniem. Dużo wygodniej i szybciej jest wyrzeźbić głowę w ZBrushu, Mudboxie czy innym programie z możliwością rzeźbienia a potem w zależności od potrzeb zrobić retopo. Co do obiektów mechanicznych to według mnie niektóre rzeczy łatwiej zrobić tradycyjnie, chociaż i tutaj zbrush mocno się wgryza.