Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, Mam ten problem od dobrych paru godzin i nie mgoe ruszyc dalej. Wiele osob juz sie poddało wiec wy jestescie ostatna deska ratunku.

Sprawa wygląda tak.

-Rysuje boxa lub Plane (z funkcja shell)

-nastepnie za pomoca soft selection robie górkę

-potem rysuje walec i za pomoca funkcji boolean staram się wyciąć w górkach kształt walca

-Niestety po przecieciu mam ozyskany kształt walca tylko jest dziura w boxie a mi chodziło o to aby górka była jednolita. Problem przedstawiam na zamieszczonym zdjęciu.

Najlepsze jest to ze 1 górka wyszła tak jak nalezy...

Zdjecia w załączniku,

Bardzo proszę o pomoc, co jest przyczyna takiego zachowania programu

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 837
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bezkit - użyłeś proboolean? U mnie działa bez najmniejszego problemu na takim samym obiekcie. Coś namieszałeś;)

Edytowane przez piotrek
usunięty offtop

Napisano

a wycinasz dwoma połączonymi w jeden obiekt cylindrami, czy robisz to po kolei dwoma różnymi cylindrami. Jeśli wycinasz po kolei, to zakładam, że górka z wypełnieniem, to ta powstała po pierwszym cięciu. Druga operacja mogła być wykonana już na nieszczelnym obiekcie z otwartymi borderami powstałymi w wyniku pierwszego cięcia. Spróbuj przed drugim wycinaniem załatać dziury, bo obiekt jest wtedy traktowany jako powierzchnia, a nie pełna bryła. Albo zattachuj te dwa cylindry do jednego obiektu i wytnij jedną operacją boolean.

Tylko sprawdź później czy ten Twój teren jest szczelny, bo kolejne booleany też mogą generować takie niepełne górki.

Napisałem to ciurkiem, więc z góry przepraszam za zagmatwaną formę... pozdrawiam