Napisano 21 Maj 201410 l Witam, Mam ten problem od dobrych paru godzin i nie mgoe ruszyc dalej. Wiele osob juz sie poddało wiec wy jestescie ostatna deska ratunku. Sprawa wygląda tak. -Rysuje boxa lub Plane (z funkcja shell) -nastepnie za pomoca soft selection robie górkę -potem rysuje walec i za pomoca funkcji boolean staram się wyciąć w górkach kształt walca -Niestety po przecieciu mam ozyskany kształt walca tylko jest dziura w boxie a mi chodziło o to aby górka była jednolita. Problem przedstawiam na zamieszczonym zdjęciu. Najlepsze jest to ze 1 górka wyszła tak jak nalezy... Zdjecia w załączniku, Bardzo proszę o pomoc, co jest przyczyna takiego zachowania programu
Napisano 21 Maj 201410 l Bezkit - użyłeś proboolean? U mnie działa bez najmniejszego problemu na takim samym obiekcie. Coś namieszałeś;) Edytowane 22 Maj 201410 l przez piotrek usunięty offtop
Napisano 23 Maj 201410 l a wycinasz dwoma połączonymi w jeden obiekt cylindrami, czy robisz to po kolei dwoma różnymi cylindrami. Jeśli wycinasz po kolei, to zakładam, że górka z wypełnieniem, to ta powstała po pierwszym cięciu. Druga operacja mogła być wykonana już na nieszczelnym obiekcie z otwartymi borderami powstałymi w wyniku pierwszego cięcia. Spróbuj przed drugim wycinaniem załatać dziury, bo obiekt jest wtedy traktowany jako powierzchnia, a nie pełna bryła. Albo zattachuj te dwa cylindry do jednego obiektu i wytnij jedną operacją boolean. Tylko sprawdź później czy ten Twój teren jest szczelny, bo kolejne booleany też mogą generować takie niepełne górki. Napisałem to ciurkiem, więc z góry przepraszam za zagmatwaną formę... pozdrawiam