Napisano 4 Czerwiec 201411 l Witam. Jak z tematu się zapewne trochę domyślacie, mam model podzielony na kilka elementów, przez co narzędzie smooth nie działa na nim poprawnie nawet po użyciu Attach. Czy ma ktoś jakiś pomysł, jak mogę scalić wszystkie elementy tak, by móc poprawnie użyć tego narzędzia? Modelem jest człowiek. Ma osobno ramię, przedramię itd. Pozdrawiam. @edit: Pracuję na maxie 2012. Edytowane 4 Czerwiec 201411 l przez DrComet
Napisano 5 Czerwiec 201411 l weld ...zwelduj vertexy bo pomimo attacha obiekty są w meshu jako osobne i nie maja wspólnych krawędzi :)
Napisano 5 Czerwiec 201411 l Autor Tutaj też dodam, że pracuję na Editable Mesh, ponieważ Editable Poly psuje model. Mesh weld zadziałał, ale teraz mam problem znowuż z nałożeniem smootha. Model wygląda ogólnie tak: Po nałożeniu Mesh Smootha: Po nałożeniu Turbo Smootha: Any ideas? Nie chcę po prostu wygładzać tego ręcznie, ponieważ to by było zbyt czasochłonne... @edit: Aha, dodam jeszcze, że początkowo model otwierałem w formacie .ms, a później zapisałem go jako .max.
Napisano 5 Czerwiec 201411 l MeshSmooth zrobił Ci nocną koszulę. Na poważnie, jeżeli model nie był od początku przygotowywany pod subdivision modeling to są marne szanse żeby uzyskać bez poprawek dobry efekt, tym bardziej jeżeli siatka składa się z gównie trójkątów i działasz na archaicznym EditMesh. Rozwiązanie na szybko: Jak wspomniał MS i TS nie zawsze dobrze działają z EditMesh. Na pierwszy rzut oka ( i fakt że edit poly psuje model) wygląda na problem z nierozpoznawaniem przez wspomniane modyfikatory ukrytych krawędzi. Z EditMesh wybierz edge, zaznacz wszystkie Ctr+A w zakładce Surface Properties wybierz Visible. Potem dodaj Mesh smooth. Efekt nie bedzie idealny. Wspomagać się możesz: Dodaj Edit poly i użyj Quadriy z graphite modeling, ustaw sobie smooth grupy i przestaw MeshSmooth na tryb dzielenia wg smooth. Dodatkowo podziel poligony teselacją przed MS. Nie wiem w jakim celu przygotowujesz ten model, ale na dłuższa metę najlepiej będzie przygotować sobie model pod MS tworząc od nowa ręcznie siatka. Wydaje się pracochłonnym rozwiązaniem, ale zaoszczędzi ci to czasu w przyszłości, jeżeli planujesz robić z tym modelem jakieś poważniejsze manewry.
Napisano 5 Czerwiec 201411 l Autor Twoje wskazówki okazały się bardzo trafne. Co do modelu, jest on wyciągnięty z gry. Początkowo miał format .gr2 skonwertowany na .ms + .smd. Czyli oddzieliłem tym model od kości. Chcę przerobić model i znowu zapakować do .gr2. Z tego co się dowiedziałem, to max może to robić tylko dzięki pluginowi w wersji 2007. Także to co będę musiał zrobić, to zedytować model w 12, zapisać jako .max i otworzyć w 7, żeby potem zapisać jako .gr2. Od razu się tutaj spytam, czy taka operacja może jakoś wpłynąć na ten model? @edit: Czy gdybym w 12 otworzył ten plik .ms i na tym formacie edytował model i później zapisał, to by się coś nie popsuło? Bo jak by nie patrzeć, to się wydaje dużo prostszym rozwiązaniem... Tu jeszcze wrzucę, jak to wyszło: Edytowane 5 Czerwiec 201411 l przez DrComet