Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

posiadam pewien problem z trawą (billboardową "prostą", żadne tam hair & fur) w 3ds max.

Trwa składa się z kilku przenikających się plane'ów z nałożonym materiałem (tekstura diffuse, mapa przezroczyści w opacity).

Co ciekawsze, tekstury i siatkę pobrałem ze sprawdzonego źródła (dostępne na darmowej licencji od autora wielu świetnych modeli).

Także jest to raczej wina jakiś moich ustawień niż np. niedopasowanej/złej tekstury (szczególnie że widziałem już sporo przykładów zastosowania tej trawy przez innych użytkowników).

Otóż: w czasie renderingu wokół trawy widać białe krawędzie.

Zmiana koloru diffuse/ambient materiału na zielony niejako sprawia że problem jest mniej widoczny (krawędzie zlewają się lepiej z teksturą trawy), jednak pozostaje.

Po poszukiwaniach w Internecie (i na naszym forum) moje podejrzenie padło na filtrowanie tekstur.

Jednak zarówno wybranie opcji none dla tekstury w materiale, jak zmiana tej wartości na inną nie pomogła. Podobnie bezowocna okazała się zmiana parametru blur tekstury.

Mój problem (w wersji z białymi krawędziami, przy jednej z kombinacji ustawień tekstury diffuse):

edges_grass.png

• Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi