Napisano 18 Czerwiec 201410 l Witam! Mój problem leży w dziedzinie kopiowania animacji postaci, które są zrigowane w systemie CAT. Mam w mojej scenie wiele postaci, zatem animowanie każdej z osobna byłoby raczej szalonym pomysłem. Chciałbym zaznaczyć, że jeśli chodzi o ich różnice, to rzecz leży tylko w rozmiarach (ludziki dzielą sie na wysokie, średnie,niskie) i nazwach (np. Ludzik1, Ludzik2 etc.). Każda postać została importowana do sceny, a nie kopiowana i zmieniana bezpośrednio w niej. Próbowałem różnych sposobów kopiowania animacji, mianowicie: „copy i paste layer”, które jest dostępne w zakładce „montion”, korzystałem z „save animation clip” oraz kopiowałem i wklejałem wartości w curve editorze. Efekt tych zabiegów był niezodawalający, ale co ciekawe – identyczny. O ile postać od pasa w górę, adaptowała kopiowaną animację, o tyle jej nogi uciekały w kierunku drugiej postaci, z którek kopiowałem animację. Górne kończyny, potrafiły zinterpretować kopiowane wartości, a dolne uciekały w miejsce kopiowanych współrzędnych z drugiej postaci. http://zapodaj.net/123823478b5fd.jpg.html Nie wiem, gdzie leży mój błąd. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że słyszałem o „save i load animation” i mapowaniu kontrolerów i że to mogłoby rozwiązać mój problem. Niestety nie mogę odnaleźć jakiegoś tutoriala, w którym chociaż po krótce byłaby wyjaśniona zasada tego mapowania.
Napisano 19 Czerwiec 201410 l Jakiego layera używałeś do animacji? Myślę że pomoże ci Layer transform gizmo, można tym w całości przesuwać animowaną postać. http://download.autodesk.com/esd/3dsmax/cat-help-2010/index.html?url=WS7af5cac11814013a75af40b111fde8bf657-7fc2.htm,topicNumber=d0e4390 przy czym ewentualnie będziesz musiał wszystkie Catrigi wstawić na 0,0,0 i dopiero tym gizmem przesunąć w miejsce docelowe. Inna opcja, przesunąć platformy nóg przesuniętej postaci pod tą postać (bez AutoKey, żeby klucze się przesunęły dla wszystkich klatek). Różnica między tułowiem a nogami to to, że nogi są IK i najwidoczniej zapisały absolutną pozycję platform, a ramiona jako FK zapisują tylko rotację a nie pozycję. Do czego będą służyć postacie? Render prosto w maxie, czy jakiś eksport? Jeśli render i jeśli to vray, to optymalną opcją która kosztuje najmniej nerwów jest zapisanie VrayMesha i przesuwanie go jako VrayProxy. Edytowane 19 Czerwiec 201410 l przez Ania
Napisano 19 Czerwiec 201410 l Autor Postacie jak i cała ich animacja mają mi posłużyć jako referencje do animacji 2d, zatem nie zależy mi na pięknych renderach etc. Na wszystko nakładam jednolitą teksturę, wstawiam źródło światła i tyle. Renderować będę od razu w maxie. Niestety mam mały problem z ty transform gizmo, ponieważ gdy tylko kliknę w przycisk "Display Layer Transform", to wyświetla mi się błąd i wywala mnie z programu. ;/ http://zapodaj.net/2977783a06d9b.jpg.html
Napisano 19 Czerwiec 201410 l CAT jest zabugowany, niestety. Jeśli masz możliwość, spróbuj w nowszej wersji programu. Przesuwać platformy nóg próbowałeś? Nie jest to "eleganckie" rozwiązanie, ale powinno działać. Możesz to zrobić na nowym layerze (chyba najlepiej Relative World layer).
Napisano 20 Czerwiec 201410 l Autor No rzeczywiście, eleganckie nie jest, ale zadziałało. Bardzo Ci dziękuję za cenną wskazówkę! :) Niestety zrodził się jeszcze jeden kłopot. Mianowicie, skoro nie można zrobić tego Transform gizma, to jak przypisać ludzika do ścieżki, żeby nie dreptał w miejscu? Niby w CATMontion Layerze można przypisać postać do Dummy, a Dummy do ścieżki, ale wtedy zatracę animację własnej roboty, na korzyść gotowca, oferowanego przez program. Jest jakiś sposób aby obejść tę niedogodność?
Napisano 20 Czerwiec 201410 l Pojęcia nie mam, robię to zazwyczaj właśnie transform gizmem, które w wersji 2014 mimo kilku dziwnych bugów nie wiesza u mnie całego programu. Może podlinkować rig w całości do Dummy i przesuwać Dummy? Albo to samo z samymi platformami? (nie próbowałam). Tak z ciekawości, jeśli to służy tylko jako referencja, nie wystarczy jeden cykl i dalej loopować już w 2d?