Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem z odwracaniem się geometrii włosów. Widać to w przypadku króciutki włosów np. robiąc postaci brwi.

Zauważyłem, że jeśli wygeneruję fibermesha dla takich np. brwi (Accept), one dzięki grawitacji trochę opadają. Jeśli potem próbuję je czesać w trochę innym kierunku niż tak jak są w neutralnej pozycji po wygenerowaniu, to ich geometria zostaje wywrócona na drugą stronę (coś jak invert geometrii). Jak czeszę w dół, to wracają do poprawnego stanu (nie są wywrócone na drugą stronę).

Wymyśliłem taki patent że najpierw robię jedną brew przekręcając głowę o 90' na bok, a potem robię drugą odwracając głowę na drugi bok. Tak aby grawitacja układała je już defaultowo w taką pozycję bardziej zbliżonej do finalnej. Wtedy przy czesaniu ich nie ma takich dziwnych invertów.

Moje pytanie, to czy da się w jakiś sposób ominąć tą invertującą się topologię włosów. Szukam czegoś po parametrach pędzli, ale do niczego sensownego nie doszedłem. (Zagadkowe parametry w Brushu do czesania, Forward Propagation i Inverse Propagation) Macie jakieś doświadczenie z tymi zabawkami?

ps. zauważyłem, że osobnych pasm włosów nie można mergować przed czesaniem. Po zmergowaniu nie uczeszemy już nic.

Edytowane przez gryzon

• Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi