Zernat Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Witam, chciałbym was prosić o pomoc z odbiciami w szybach. Jak dobrze je zrobić ? Próbowałem ustawić przed nimi Plejna z Light Mtl ale odbijał mi się on nie tylko w szybach ale też w innych obiektach, mogę to jakoś odizolować ? Próbowałem też ustawić Light Mtl za nimi, ale również efekt nie jest zbyt zadowalający :/ Czy może zupełnie to sobie odpuścić i po prostu wszystkie szyby wstawić w post pro (chociaż tu akurat nie mogę, bo znów nie będzie się to odbijać wszędzie xd) ? Pozdrawiam.
VA vis Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 Aby uzyskać odbicie w szybach najpierw ustaw materiał szyby / szkła (poszukaj na necie ustawienia) następnie daj coś za szybę np firankę, żaluzje itp. I teraz najważniejsze: aby uzyskać realistyczne odbicia utwórz całe otoczenie które będzie odbijać się w szybach / płotek, samochód, drzewo, niebo itp/
ArMoor Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Zamiast tworzyć otocznie wokół szyb możesz też użyć mapki hdr. Jest wiele darmowych np. na stronie http://www.hdrlabs.com/sibl/archive.html Jeżeli zależy Ci na tym aby odbicia były widoczne jedynie w szybach możesz ustawić dla materiału szyb atrybut "vRay material override" tam ładujesz mapkę odbić do slotu Environment Override i gotowe :)
Rekomendowane odpowiedzi