Napisano 20 Wrzesień 200420 l Witam:-) Pracuję nad kolejną łazienką. Ta akurat jest długa na 3,5 metra i wąska na 1,5 metra:-/ Wanna i kibel muszą stać tam gdzie stoją. Płytki pewnie jeszcze zmienią położenie, to samo z wyglądem i rodzajem lustra, blatu. Chciałabym się Was zapytać co sądzicie o oświetleniu i atmosferze - bo ja już nic nie widzę;-) Wiem, ze coś jest nie tak tylko nie wiem co. Są tu 3 żródła światła: słoneczne (direct), od lampy na suficie nad wanną i wc oraz od kinkietu nad lustrem. Jak to wszystko ulepszyć, żeby wyglądało bardziej zjadliwie? Acha. Lustro nie ma na razie odbić, ale je oczywiście zrobię.
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Siostrzyczka , w twoich pracach nie pasuje lighting , one daje sztuczność twojej pracy , a tak pozatym to cool :) WYŁĄCZ TE 2 LAMPY I ZOSTAW DIRECT , DO ŚRODKA DAJ VRAY LIGHT I USTAW DOBRZE GI
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Normalnie mnie poprostu zaskakujesz swoimi lazienkami. Szkoda ze okno tak blisko wanny mozna by przeniesc parawan na druga strone. Jestem bardzo ciekaw jak by ci poszlo z gabarytami mojej lazienki :D Hehe wyzwanie nie lada :)
Napisano 20 Wrzesień 200420 l ladnie:) bardzo fajna pracka tylko ciezko chyba sie wchodzi pod prysznic:) pozdrawiam
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Autor WYŁĄCZ TE 2 LAMPY I ZOSTAW DIRECT , DO ŚRODKA DAJ VRAY LIGHT I USTAW DOBRZE GI No właśnie tak bym chciała zrobić, ale wtedy wszystko tonie w umiarkowanym mroku - nawet jak dam ambient (świateł v ray nie mam), a cholera muszę wszystkie szczegóły pokazać. A niestety na ustawieniach GI się nie znam - używam deafultowych i tak już chyba pozostanie:-/ Może powinnam trochę przygasić światła od lamp i wzmocnić directa?
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Autor ladnie:) bardzo fajna pracka tylko ciezko chyba sie wchodzi pod prysznic:) pozdrawiam Wchodzi się komfortowo, bo parawan nawannowy jest składany. Niestety musi być on po "niewłaściwej" stronie, bo nie mogę przesunąć okna;-)
Napisano 20 Wrzesień 200420 l bardzo ladna lazieneczka :] sam mialem kiedys taka:} znaczy w podobnych wymiarach i rzeczywiscie ciezko tam bylo cos upchac a tu jest z tym dobrze :) jedyne co mi sie nie podoba to swiatlo:/ cienie nieladne.. GI to mus i bedzie prjekrasno :]
Napisano 20 Wrzesień 200420 l siostro bez urazy ale czemu wszystkie twoje łazienki wygladaja tak samo? bo to chyba nie kwestia renderu. co do łazienki to jak zwykle....złe feng-shui ;)
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Dla mnie spoko. Zmienilbym troszkę materiał na pralce na bardziej odblaskowo-nierówny (ehh.. nie da sie tego powiedzec ale mam nadzieje ze skumasz o co mi chodzilo)
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Autor siostro bez urazy ale czemu wszystkie twoje łazienki wygladaja tak samo? bo to chyba nie kwestia renderu. co do łazienki to jak zwykle....złe feng-shui ;) Pewnie taki mój styl - ja sama tego nie ogarniam;-) Co do feng-shui, to respect - uczy laików ergonomii:-)
Napisano 20 Wrzesień 200420 l Feng-shui.. dobre :)) Podobno "zła energia" zbiera się w kantach. A propos pralki, dodałbym jej bęben, bo ma coś pusto w brzuszku
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Mi się podoba, cienie faktycznie kupowate ale samo światło przejdzie. Bo oświtlenie sceny nie zaffsze musi być takie idealne... ;] Pozdro!
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Pobaw sie color mappingiem z przyciemnionymi swiatlami. A wogole to w czym rederujesz ?:)
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Od Feng Shui (czy to takie małe drzewko?) ;) ważniejsze w dzisiejszych czasach jest umieszczenie na projekcie (bardzo wyraźnie) tekstu typu: "PRZED WYKONANIEM PODŁĄCZEŃ, ZAMÓWIENIEM TEGO I TAMTEGO (...) - WYMIARY SPRADZWIĆ NA BUDOWIE!" A teraz co to ja chciałem: Płytki powinny bardziej absorbować światło co w efekcie da mniejsze natężenie / rozproszenie światła na całych płaszczyznach płytek, jeśli możesz to zwiększ absorbcję w materiale płytek i/lub ogranicz dyfuzję tegoż materiału - tak się zwykle ratuje sytuację przy zbyt dużych wypaleniach światłem. Pytanie: Tak patrząc na umiejscowienie sraczyka: czy są Geberity na wys. do 80cm? Po prostu zwykle robiłem w projektach murek na min. 100cm, a tam widzę ograniczenie fizyczne z racji istnienia parapetu. A co będzie na przeciwległej ścianie? Kiedyś w podobnej łazience wstawiliśmy "wycinankę" delfina na falach w dość dużej skali, no ale takie też było życzenie klientki:) Pozdro Marek
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Autor Od Feng Shui (czy to takie małe drzewko?) Bonzai, MareG, bonzai;-) Tak patrząc na umiejscowienie sraczyka: czy są Geberity na wys. do 80cm? Po prostu zwykle robiłem w projektach murek na min. 100cm, a tam widzę ograniczenie fizyczne z racji istnienia parapetu. Som takie geberity. Nazywają się Kombifix. A tutaj mamy Duofixa o wysokości min.84 cm, bo parapet jest na wysokości 90 cm. A co będzie na przeciwległej ścianie? No właśnie nie wiem co będzie;-) Czekam na jakiś sen proroczy, bo póki co nie mam koncepcji. A co tam, dam mały update. Włączyłam fotony, ale jak widać, niewiele to dało:-/ A renderowało się 3 razy dłużej.
Napisano 22 Wrzesień 200420 l oświetlenie już całkiem dobre, ale chyba przesadziłeś z ilością świateł - jak wrzucasz fotony, to wyłącz te światełka ;] nierealistycznie wygląda lustro i drewno, pewnie wina materiałów...
Napisano 22 Wrzesień 200420 l Autor No i nie wiem, czy jest lepiej po tych fotonach czy gorzej:-/ Na razie czekam na odzew klientki, bo ponoć geberita NIE DA SIĘ zainstalować. Kazałam jej zmienić hydraulika i pewnie bidna teraz lata po mieście za chłopem;-)
Napisano 24 Wrzesień 200420 l bez mydełek, dezodorantów i innych pierdółek wydajęsię trochę zbyt sterylnie...ale ślicznie jest...zobaczymy czy mój WIP podoła... http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=9253
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Autor Będzie dobrze, tylko powiedzcie mi jak zrobić płytki, żeby nie były takie matowe. Nie chodzi mi o to, aby odbijały otoczenie, tylko żeby widać było, że to glazura, a nie papier;-) Nadmienię, że mam VRayFree, w którym nie ma VRayMaterial.
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Jak zawsze solidnie. Troszkę nie pasuje mi materiał tego czegoś po lewej (to chyba jakiś wieszak)... no i brak napisów na pralce ;). Poza tym zwiększył bym ciut natężenie światła słonecznego.
Napisano 28 Wrzesień 200420 l Autor Update Napiszcie czy tak może być, czy może wzmocnić światło słoneczne albo włączyć kinkiet nad lustrem?
Napisano 28 Wrzesień 200420 l swiatło chyba jest ok...tylko daj coś na przeciwległą ścianę, bo w lustrze trochę łyso jest
Napisano 28 Wrzesień 200420 l Troszkę nie pasuje mi materiał tego czegoś po lewej (to chyba jakiś wieszak)... no i brak napisów na pralce ;). to nie wieszak.. to grzejnik :P a co do renderu, w lustrze pwoinny raczej odbijac sie plytki z przeciwleglej sciany :P
Napisano 28 Wrzesień 200420 l zgadzam sie z rad, poza tym teraz swiatlo moim zdaniem jest dobre. cos mi jednak nie pasuje w podlodze...
Napisano 28 Wrzesień 200420 l o kurcze - ładne płytek bym nie ruszał są ok. zmieniłbym jedynie przy kamerce FOV/LENS - dziwna perspektywa prawdopodobnie wynika to z tego że nie robiłaś w 1:1 lub przestawiłaś ww. ogniskową. troszke tekturka drewna nie taka ale ogólnie praca na +5 pozdro