Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam:-)

Pracuję nad kolejną łazienką. Ta akurat jest długa na 3,5 metra i wąska na 1,5 metra:-/ Wanna i kibel muszą stać tam gdzie stoją.

Płytki pewnie jeszcze zmienią położenie, to samo z wyglądem i rodzajem lustra, blatu.

Chciałabym się Was zapytać co sądzicie o oświetleniu i atmosferze - bo ja już nic nie widzę;-) Wiem, ze coś jest nie tak tylko nie wiem co.

Są tu 3 żródła światła: słoneczne (direct), od lampy na suficie nad wanną i wc oraz od kinkietu nad lustrem.

Jak to wszystko ulepszyć, żeby wyglądało bardziej zjadliwie?

Acha. Lustro nie ma na razie odbić, ale je oczywiście zrobię.

ula_proba.jpg

• Odpowiedzi 32
  • Wyświetleń 5,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Siostrzyczka , w twoich pracach nie pasuje lighting , one daje sztuczność twojej pracy , a tak pozatym to cool :)

WYŁĄCZ TE 2 LAMPY I ZOSTAW DIRECT , DO ŚRODKA DAJ VRAY LIGHT I USTAW DOBRZE GI

Napisano

Normalnie mnie poprostu zaskakujesz swoimi lazienkami. Szkoda ze okno tak blisko wanny mozna by przeniesc parawan na druga strone.

Jestem bardzo ciekaw jak by ci poszlo z gabarytami mojej lazienki :D

Hehe wyzwanie nie lada :)

Napisano
  • Autor
WYŁĄCZ TE 2 LAMPY I ZOSTAW DIRECT , DO ŚRODKA DAJ VRAY LIGHT I USTAW DOBRZE GI

No właśnie tak bym chciała zrobić, ale wtedy wszystko tonie w umiarkowanym mroku - nawet jak dam ambient (świateł v ray nie mam), a cholera muszę wszystkie szczegóły pokazać. A niestety na ustawieniach GI się nie znam - używam deafultowych i tak już chyba pozostanie:-/

Może powinnam trochę przygasić światła od lamp i wzmocnić directa?

Napisano
  • Autor
ladnie:) bardzo fajna pracka tylko ciezko chyba sie wchodzi pod prysznic:) pozdrawiam

Wchodzi się komfortowo, bo parawan nawannowy jest składany. Niestety musi być on po "niewłaściwej" stronie, bo nie mogę przesunąć okna;-)

Napisano

bardzo ladna lazieneczka :] sam mialem kiedys taka:} znaczy w podobnych wymiarach i rzeczywiscie ciezko tam bylo cos upchac a tu jest z tym dobrze :) jedyne co mi sie nie podoba to swiatlo:/ cienie nieladne.. GI to mus i bedzie prjekrasno :]

Napisano

siostro bez urazy ale czemu wszystkie twoje łazienki wygladaja tak samo? bo to chyba nie kwestia renderu.

co do łazienki to jak zwykle....złe feng-shui ;)

Napisano

Dla mnie spoko. Zmienilbym troszkę materiał na pralce na bardziej odblaskowo-nierówny (ehh.. nie da sie tego powiedzec ale mam nadzieje ze skumasz o co mi chodzilo)

Napisano
  • Autor
siostro bez urazy ale czemu wszystkie twoje łazienki wygladaja tak samo? bo to chyba nie kwestia renderu.

co do łazienki to jak zwykle....złe feng-shui ;)

Pewnie taki mój styl - ja sama tego nie ogarniam;-) Co do feng-shui, to respect - uczy laików ergonomii:-)

Napisano

Mi się podoba, cienie faktycznie kupowate ale samo światło przejdzie. Bo oświtlenie sceny nie zaffsze musi być takie idealne... ;]

Pozdro!

Napisano

Pobaw sie color mappingiem z przyciemnionymi swiatlami.

A wogole to w czym rederujesz ?:)

Napisano

Od Feng Shui (czy to takie małe drzewko?) ;) ważniejsze w dzisiejszych czasach jest umieszczenie na projekcie (bardzo wyraźnie) tekstu typu: "PRZED WYKONANIEM PODŁĄCZEŃ, ZAMÓWIENIEM TEGO I TAMTEGO (...) - WYMIARY SPRADZWIĆ NA BUDOWIE!"

A teraz co to ja chciałem: Płytki powinny bardziej absorbować światło co w efekcie da mniejsze natężenie / rozproszenie światła na całych płaszczyznach płytek, jeśli możesz to zwiększ absorbcję w materiale płytek i/lub ogranicz dyfuzję tegoż materiału - tak się zwykle ratuje sytuację przy zbyt dużych wypaleniach światłem.

Pytanie:

Tak patrząc na umiejscowienie sraczyka: czy są Geberity na wys. do 80cm? Po prostu zwykle robiłem w projektach murek na min. 100cm, a tam widzę ograniczenie fizyczne z racji istnienia parapetu.

A co będzie na przeciwległej ścianie? Kiedyś w podobnej łazience wstawiliśmy "wycinankę" delfina na falach w dość dużej skali, no ale takie też było życzenie klientki:)

Pozdro

Marek

Napisano
  • Autor
Od Feng Shui (czy to takie małe drzewko?)

Bonzai, MareG, bonzai;-)

Tak patrząc na umiejscowienie sraczyka: czy są Geberity na wys. do 80cm? Po prostu zwykle robiłem w projektach murek na min. 100cm, a tam widzę ograniczenie fizyczne z racji istnienia parapetu.

Som takie geberity. Nazywają się Kombifix. A tutaj mamy Duofixa o wysokości min.84 cm, bo parapet jest na wysokości 90 cm.

A co będzie na przeciwległej ścianie?

No właśnie nie wiem co będzie;-) Czekam na jakiś sen proroczy, bo póki co nie mam koncepcji.

A co tam, dam mały update. Włączyłam fotony, ale jak widać, niewiele to dało:-/ A renderowało się 3 razy dłużej.

ula_probaphoton.jpg

Napisano

oświetlenie już całkiem dobre, ale chyba przesadziłeś z ilością świateł - jak wrzucasz fotony, to wyłącz te światełka ;]

nierealistycznie wygląda lustro i drewno, pewnie wina materiałów...

Napisano
  • Autor

No i nie wiem, czy jest lepiej po tych fotonach czy gorzej:-/

Na razie czekam na odzew klientki, bo ponoć geberita NIE DA SIĘ zainstalować. Kazałam jej zmienić hydraulika i pewnie bidna teraz lata po mieście za chłopem;-)

Napisano

mi sie juz podoba, chocia jest jeszcze trochę niedociągnięć :)

Napisano
  • Autor

Będzie dobrze, tylko powiedzcie mi jak zrobić płytki, żeby nie były takie matowe. Nie chodzi mi o to, aby odbijały otoczenie, tylko żeby widać było, że to glazura, a nie papier;-) Nadmienię, że mam VRayFree, w którym nie ma VRayMaterial.

Napisano

Jak zawsze solidnie.

Troszkę nie pasuje mi materiał tego czegoś po lewej (to chyba jakiś wieszak)... no i brak napisów na pralce ;).

Poza tym zwiększył bym ciut natężenie światła słonecznego.

Napisano

swiatło chyba jest ok...tylko daj coś na przeciwległą ścianę, bo w lustrze trochę łyso jest

Napisano

Troszkę nie pasuje mi materiał tego czegoś po lewej (to chyba jakiś wieszak)... no i brak napisów na pralce ;).

to nie wieszak.. to grzejnik :P

a co do renderu, w lustrze pwoinny raczej odbijac sie plytki z przeciwleglej sciany :P

Napisano

zgadzam sie z rad, poza tym teraz swiatlo moim zdaniem jest dobre. cos mi jednak nie pasuje w podlodze...

Napisano

podloga..hmm...może tak ma być ale wydaje się jakby zbyt matowa

Napisano

o kurcze - ładne

płytek bym nie ruszał są ok.

zmieniłbym jedynie przy kamerce FOV/LENS - dziwna perspektywa

prawdopodobnie wynika to z tego że nie robiłaś w 1:1 lub przestawiłaś ww. ogniskową.

troszke tekturka drewna nie taka

ale ogólnie praca na +5

pozdro

Napisano

Fov/lens najlepszej na 90* (35mm) bo wtedy wydaje sie naturalnie