Napisano 19 Sierpień 201410 l Zakładam nowy temat odnoszący się bezpośrednio do mojego poprzedniego, bo myślę, że na ten problem natrafiają również inni, a mi nie udało się wygooglować odpowiedzi. Chodzi o modyfikator STL Check. Nałożyłem go na siatkę którą wykonałem w 3ds Max 2010, za pomoca graphite tool. W owej siatce miałem parę "luk" które wypełniałam bridgem. Teraz STL Check pokazuje mi błąd multiple edges na kilkunastu edgach. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak to naprawić. Kasuję edge opcją remove, tworze nowego - nic, STL Check dalej uważa że ten nowy edge jest "multiple". Kasuję całego face'a, bridguje wszystko na nowo - dalej ten sam błąd. Jak się tego pozbyć? I o co dokładnie w tym chodzi? Wszystko na mój gust wygląda ok - krawędź jest pojedyncza, łączy ze sobą wierzchołki, które też nie sa podówjne, więc w czym problem?
Napisano 19 Sierpień 201410 l Zacznij od zaznaczenia wszystkich vertexów, następnie skorzystaj z WELD. Uprzednio możesz sprawdzić za pomocą XView, co tam się na siebie nakłada.
Napisano 19 Sierpień 201410 l Autor Weld zrobiłem - to było pierwze co przyszło mi do głowy. Tak jak pisałem wcześniej - gdy kasuję edge nie widze pod nim innego, który by się na niego nakładał.
Napisano 19 Sierpień 201410 l Autor Ok, wysyłam cały bo niewiele waży - jest już nałożony STL Check http://speedy.sh/9MGZf/mult-edge.max
Napisano 19 Sierpień 201410 l Na cyckach masz dwa trójkąty, jak je zaznaczysz za pomocą selelekcji BORDER, to zobaczysz, że vertexy nie są zweldowane bo selekcja obejmuje więcej niż 3 EDGE trójkąta. Zatem zaznacz wszystkie vertexy i ustaw: Weld Threshold: 0,1 U mnie była taka różnica. Before: 2523 After: 2519 Natomiast reszta modelu ma kilka otworów, zastosuj na nich CAP, jeśli są jakieś n-gony tnij CUT TOOL. Koniecznie korzystaj z xView!