Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej chciałbym o coś zapytać bo mnie męczy pewna sprawa. Chciałem zrobić pierścionek zaręczynowy w zetce, ale zastanawiam się, czy jest fizyczna możliwość później żeby ktoś taki pierścionek wykonał w złocie. Orientuje się ktoś, jak to powinno wyglądać ze strony technicznej i czy to w ogóle możliwe ?

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam częściowe wykształcenie jubilerskie (jedyne w polsce liceum o takim profilu) to mogę odpowiedzieć trochę szerzej.

Tak, jest taka możliwość i na ZBCentral możesz zobaczyć przykłady takiej biżuterii. Tutaj jednak dobre informacje się kończą.

Licz się z dużymi kosztami takiego przedsięwzięcia, nawet kilkukrotnie większymi niż kupienie podobnego pierścionka w salonie. Obstawiam że możesz na terenie polski nie znaleźć żadnego zakładu jubilerskiego który działa w technologii druku 3D poprzez spiekanie laserowe jak u tych gości z ZBCentral. W naszym kraju najbardziej ceni się dobrą rzemieślniczą robotę a nie design i nowe technologie.

Bez podstawowej wiedzy z zakresu jubilerstwa najprawdopodobniej nie uda ci się zaprojektować pierścionka który będzie od razu mógł być wydrukowany tak po prostu na podstawie modelu z zetki. Szczególnie jeśli w pierścionku ma być zakuty jakiś kamień, to jest kawał wiedzy która jest rzadsza niż jakieś tam 3D i VFXy. ;)

To co możesz zrobić to wykonać model takiego pierścienia, wyrenderować go w wielu rzutach i dać to jubilerowi jako materiał referencyjny który potem on przerobi uwzględniając swoje doświadczenie techniczne i wyczucie artystyczne. Nie będzie to dokładnie to co masz w zecie ale nie ryzykujesz że pierścionek pęknie na palcu twojej lubej przez niepoprawną konstrukcje. ;)