gawel72 Napisano 15 Wrzesień 2014 Napisano 15 Wrzesień 2014 Cześć. Tak jak w temacie, jak tworzyć teren do gier? Chciałem spróbować stworzyć jakąś mapę do nadchodzącego gta v na pc. Jakie programy do tego są przeznaczone? Znalazłem między innymi taki program jak World Machine, ale w nim nie ma za dużo kontroli. Myślałem o zbrushu, ale może są jakieś inne programy do rzeźbienia terenu? No i jak powinien wyglądać workflow? W końcu mapy do otwartego świata są wielkie. Dziękuje za pomoc!
Hokmah Napisano 15 Wrzesień 2014 Napisano 15 Wrzesień 2014 Najlepszym narzędziem do terenu jest Vue. Później bez problemu możesz całość przenieść do Mayji np. i działać dalej.
sabaru Napisano 17 Wrzesień 2014 Napisano 17 Wrzesień 2014 Witam. Zanim rzucisz się z motyką na słońce najpierw proponuje poznać zasady tworzenia map do GTA. Najbardziej modowaną częścią GTA jest GTA san andreas. Na tym silniku możesz sobie poćwiczyć tworzenie map i dodawanie ich do gry. Zanim wyjdą skrypty i programy umożliwiające eksport mapy do piątej części trochę czasu minie. Program który jest najczęściej wykorzystywany do tworzenia terenów i nie tylko jest 3ds max i do niego powstało mnóstwo skryptów umożliwiających eksport modeli do odpowiedniego formatu. Zanim zaczniesz tworzyć jaki kol wiek model w innym programie upewnij się że ma możliwość eksportu do np. formatu 3ds tak żeby go można było później zaimportować do 3ds max w celu dalszej obróbki. Na jednym forum związanym z modowaniem GTA napisałem poradnik wraz z filmikami jak taką mapę przenieść praktycznie za jednym zamachem do GTA SA. Link po niżej. Na początku może się to wydawać trudne ale jak się zrozumie o co w tym chodzi to idzie taką mapę przenieść w ciągu około 30 minut. Zależy jak mapa jet rozbudowana. http://gtabigday.comxa.com/Forum/viewtopic.php?id=216
Azbesty Napisano 17 Wrzesień 2014 Napisano 17 Wrzesień 2014 formatu 3ds tak żeby go można było później zaimportować do 3ds max w celu dalszej obróbki. co za głupota dawno nie czytałem czegoś takiego to 3dsmax może tylko otwierać pliki 3ds, a to ci psikus :D człowiek całe życie się uczy :P
Hris Napisano 22 Wrzesień 2014 Napisano 22 Wrzesień 2014 co za głupota dawno nie czytałem czegoś takiego to 3dsmax może tylko otwierać pliki 3ds, a to ci psikus :D człowiek całe życie się uczy :P przecież sabaru napisał tak: "do np. formatu 3ds" a nie "TYLKO FORMATU 3DS". Format 3DS podał jako przykład, to nie głupota. Trzeba czytać ze zrozumieniem.
Rekomendowane odpowiedzi