Napisano 23 Wrzesień 200420 l witam męcze już od długiego czasu caustics i nic :( znalazłem kilka tutoriali i niby wszystko jest ustawione wyśmienićie ale jednak nie działa :( myśle że to przez to: RCGI 0.2 error 361053: no photons stored after emitting 1000000 photons (canceling emission job) pamiętam że miaem podobnie w jakimś innym redererze ...... podałem jakiś pliczek i działało :| ale w mentalu nic takiego nie widze :/ jak się z tym hol*rstwem uporać ????? (mental ray mam standardowy z max6) HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano 23 Wrzesień 200420 l Może zaprezentuj jeszcze scenę, w której jest problem. Przykładowe przyczyny (przez które ja przeszedłem zapoznając się z mentalem) -Obiekty, które mają generować kaustykę, nie generują ze względu na właściwości materiału (0 specular) - fotony po odbiciu się od elementu generującego kaustykę nie trafiają na żaden inny obiekt (gdyż żadnego obiektu na drodze nie ma, lub zbyt szybko wygasają) W zasadzie sam wiem na tyle mało, że nie jestem pewien powyższych ale może coś z tego będzie dla Ciebie pomocne I jeszcze taki wątek na forum, który porusza ten sam problem: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=4516
Napisano 27 Wrzesień 200420 l czy tam nie trzeba bylo wlaczyc w ktorejs zakladce propertiesow obiektu kaustyki? Obiektu albo swiatla... nie pamietam, dawno nie korzystalem z MR...
Napisano 27 Wrzesień 200420 l Trzeba, tylko nikt o tym nie napisał, bo......... to jest oczywiste (chyba?). Properties>Mental Ray>Generate Caustics>"ptaszek"
Napisano 27 Wrzesień 200420 l Hmmm..... jest nadzieja. Moja skleroza nie jest jeszcze tak krańcowa, jak myslłem ;-)
Napisano 9 Listopad 200420 l czesc sprobuje zalaczyc scenke zeby wszystko ladnie wyjasnic. otoz box jest zamkniety w 6 planach. m area omni. 1. nie oswietla bocznych i gornego plana, sa czarne. Perche? 2 jak mu juz wlacze gi i caustyke to mi mowi ze photony cos tam sa nie emitted czy jaoks tak. 3. wszystko ma material default z specularem 30. w propertisach wszystkim wlaczylem caustyke i NIc totalna dupa. ratujcie p.s nie wiem jak dolaczyc ten gloopi obrazek
Napisano 10 Listopad 200420 l wyslij ta scene na mojego mejla: [email protected]. lub odezwij sie na gg: 5582245