HellScythe Napisano 16 Październik 2014 Napisano 16 Październik 2014 Witam! Jeślim mam wykonany model w Zbrush który ma dość dużo liczbę poligonów, i eksportuje go do 3ds max, to czy nadaje się on odrazy do animacji ?? czy trzeba zmieniać topologie siatki ??
Azbesty Napisano 16 Październik 2014 Napisano 16 Październik 2014 Robisz retopologie na Lowpoly/midpoly, tak żeby zachować detal i z ładnymi loopami pod animacje. Potem przepalasz to wszystko i pajdu :D
Monio Napisano 16 Październik 2014 Napisano 16 Październik 2014 (edytowane) Nie nada. Żeby dało się to animować czeka cię długa droga. Googlaj takie hasła: -3dsmax retopology -zbrush uv master -zbrush project all -zbrush displacement -3dsmax displacement ----- azbesty- Hasło "przepalasz" na pewno wszystko wyjaśni osobie która jeszcze nie orientuje się w klasyfikacji low-poly/hi-poly. ;) Termin "midpoly" jest błędem, nie robi się animacji "prawie realtime". Istnieje albo"lowpoly", albo "hipoly", z definicji nie ma nic pomiędzy nimi. Co najwyżej może to być gęsta lub/i źle zoptymalizowana siatka lowpoly. Nie wpajajmy ludziom skrótów myślowych jako definicji. Edytowane 16 Październik 2014 przez Monio
HellScythe Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 zrobiłem sobie takie coś. wczytałem model do 3ds, i z wykorzystaniem tego co mamy w panelu freeform obudowałem go, mam teraz wersje lowpoly która prawie idealnie przylega do modelu, dalej wczytałem do zbrusha moje lowpoly i tam za pomoca opcji "project" chyba w subtool jest, dopasowało go jeszcze lepiej. I teraz tak, bo moge sobie dać divide tak 3 lub 4 razy w celu zagęszczenia siatki, i "project" bardziej do dopasuje, zachowam więcej detali. Tylko czy sobie siatki nie zniszczę?? A z tym retopo dla LowPoly to próbowałem jeszcze tak że za pomocą Zremesher zrobiłem sobie lowpoly, i na tym próbowałem poprawiać loopy, ale jakoś sprawniej mi poszło z freeform I jeszcze jedno pytanie dotyczące UV, nigdzie nie widzę jak robią UV dla highPoly, tylko lowPoly, takie uv z modelu lowPoly da się wykorzystać dla modelu highPoly??
Rekomendowane odpowiedzi