Napisano 25 Październik 201410 l Witam, Nie używam jeszcze MODO ale myślę o przesiadce z LW. I tu mam pytanie do ludzi którzy już w tym siedzą. Jak MODO radzi sobie ze skomplikowanymi materiałami, typu lakier do paznokci lub lipgloss tak by było widać, że surface składa się z lśniących drobinek. Sporo robię takich rzeczy i jest to dla mnie istotna sprawa. Pozdrawiam
Napisano 25 Październik 201410 l Całkiem spoko. Możesz sobie robić wielowarstwowe odbicia manualnie. Są triki, żeby każda warstwa miała np. swój własny bump etc etc. Jest też dedykowany materiał typu carpaint.
Napisano 25 Październik 201410 l Autor To całkiem spoko to niby, że obrazek załączony obrazek git? .. to nie mój obrazek :) Jeśli dałbyś rade przygotować zwykłą kulkę z jakimś takim materiałem to byłbym wdzięczny nie kumam tego RenderTree w MODO. A materiały na NODACH można już robić w MODO?
Napisano 25 Październik 201410 l artzgodka napisał: To całkiem spoko to niby, że obrazek załączony obrazek git? .. to nie mój obrazek :) Jeśli dałbyś rade przygotować zwykłą kulkę z jakimś takim materiałem to byłbym wdzięczny nie kumam tego RenderTree w MODO. A materiały na NODACH można już robić w MODO? Tak, obrazek zdecydowanie to zrobienia. Shader tree to tak jak warstwy w PS. Trzeba czasem trochę pokombinować i dbać o porządek bo przy dużej scenie może się zacząć robić strasznie:) Na szybko pacnięte więc jakość nie jest 1:1. Jak zrobić i kombinować (w połowie wątku są skriny, które warto sobie zgrać bo czasem po powrocie okazuje się, że już nie są hostowane). Multi Layered Reflections - LINK Na nodach też można robić choć jest to bardziej połączenie shader tree i nodów (musi być stworzony i przypisany materiał bazowy w shader tree a reszta może być już do niego podpięta przez nody - nie strikte takie rozwiązanie jak np. hypershade z mayi)
Napisano 25 Październik 201410 l Autor Dzięki wielkie przetrenuje temat. Jak na "plamkę" w 5 min to nieźle wygląda.
Napisano 25 Październik 201410 l Wygląda kiepsko ale dzięki :) A jak z czymś będzie problem to pytaj. Na publicu czy w prywatnej wiadomosci. Coraz wiecej jest ludzi, ktorzy moga pomoc.
Napisano 25 Październik 201410 l Autor uzumakishadow napisał: Wygląda kiepsko ale dzięki :) A jak z czymś będzie problem to pytaj. Na publicu czy w prywatnej wiadomosci. Coraz wiecej jest ludzi, ktorzy moga pomoc. i chcą co ważne
Napisano 25 Październik 201410 l przejrzyj sobie forumową biblioteke materiałów, nie trzeba mieć konta http://community.thefoundry.co.uk/asset/materials/?mode=Category&id=52