Napisano 11 Listopad 201410 l Czy jest możliwość sterowania wartości Custom Start w pointcachu przez wire parameters? Alternatywnie, jak podpiąć Playback Frame pod aktualną klatkę? Chciałabym przesuwać start animacji w kilku obiektach jednocześnie. W wire parameters widzę z pointcacha tylko Playback Frame, nie ma tam Start Frame. Próba sterowania tego wywołuje błąd (Incompatible types: 0.0 and undefined). Próbowałam takim expression: offset+F (w helpie wyczytałam że F to właśnie klatka, a offset to mój custom attribute, który działa dopóki nie ma tam +F). Edytowane 11 Listopad 201410 l przez Ania
Napisano 11 Listopad 201410 l Custom start nie można chyba podpiąć bo: -- Runtime error: Property not animatable: playbackStart Jeśli chcesz zrobić "offset+F" dla playback frame to w MXS editorze można: fn test = ( $Sphere001.modifiers[#Point_Cache].playbackFrame = currenttime + 5 ) registertimecallback test Żeby wyłączyć: unregistertimecallback test Żeby zmienić start frame dla kilku obiektów jednocześnie (możesz zaznaczyć i przeciągnąć gdziekolwiek na UI): try destroydialog setPCStart catch () rollout setPCStart "Set PC Start frame" ( spinner F "Start frame: " type:#integer range:[-10000,10000,0] fn objHasPC obj = ( if obj.modifiers.count > 0 then ( for m in obj.modifiers do ( if classOf m == Point_Cache then return true else if m == obj.modifiers[obj.modifiers.count] do return false ) ) else return false ) mapped fn setStart objs startFrame = ( if objHasPC objs do ( objs.modifiers[#Point_Cache].playbackType = 1 objs.modifiers[#Point_Cache].playbackStart = startFrame ) ) on f changed val do ( local objs = selection as array setStart objs val ) ) createdialog setPCStart