Gość elcia Napisano 11 Listopad 2014 Napisano 11 Listopad 2014 (edytowane) Witam. Jestem nowa :) Chciałam zapytać jak odbieracie moją aktualną pracę, wiem że jeszcze dużo jest do ogarnięcia i nauczenia. Cyfrowo rysuje od początku listopada. Tą prace robiłam około 3 dni. Mam nadzieję że wkrótce dołączę kolejne rysunki. pozdrawiam :) Edytowane 11 Listopad 2014 przez elcia
Gość elcia Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 To moja praca z początku listopada oryginał http://www.mayannlicudine.com/249.jpg na razie nie mam nic nowszego do zaprezentowania. Szkicuje na razie z prac innych osób więc nie mogę za bardzo tego pokazać :)
grass Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Przerób wszystkie lekcje ze strony http://www.ctrlpaint.com/library/ i rysuj ile się da.
DraxMustHurt Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Estetycznie ciekawie, ale ciężko coś powiedzieć więcej, bo formy itd. za bardzo nie pokazujesz ;) Staraj się unikać symetrycznych, na wprost ujęć głów - to je spłaszcza.
Gość elcia Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 grass bardzo!! dziękuję za tą stronę. Już zrobiłam trzecią lekcję :-) DraxMustHurt jeśli chodzi o bryłę.. to mogę teraz tylko tak pokazać
bystry Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Fajne pracki, w szczególności te dwie pierwsze. Szkice na papierze też ok, ale widzę że przy autobusie uciekła Ci gdzieś perspektywa. Na refce linia horyzontu przebiega mniej więcej na wysokości dachu, a u Ciebie jest trochę wyżej. Dlatego widać trochę większą powierzchnie dachu. Warto poćwiczyć sobie rysowanie prostych sześcianów w przestrzeni. Zrozumienie perspektywy bardzo ułatwia potem rysowanie z wyobraźni.
Poxo Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Fajnie, że od początku budujesz jakiś tam styl, powinnaś chyba jednak zacząć od malowania jabłuszek, ćwiczenia waloru perspektywy itp. Potem jak to wkomponujesz w swój styl może być bardzo ciekawie. Zacznij od waloru, póki co pace są bardzo płaskie.
Gość elcia Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 bystry dopiero jak zaczęłam rysować dziewczynkę zorientowałam się że coś nie tak z dachem :) ogólnie potraktowałam to dość luźno. Chciałabym się rozrysować. Kiedy rysuję z wyobraźni to zawsze mi wychodzi jakiś kleks. Chyba wolę rysować cyfrowo bo jest więcej możliwości, można łatwiej poprawić, dodać, odjąć bez niszczenia papieru. Poxo pewnie tak, ale może odrysowując ze zdjęć które mi się podobają będę w stanie uchwycić te wszystkie niuanse cieni.
Poxo Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Elcia może tak ale zapewne nie :-) Rysowanie i malowanie z natury to podstawa. Zdjęcia okrutnie wycinają walory i kolory. Jeśli będziesz rysowała głównie ze zdjęć twoje prace będą spłaszczone. Ja sam mam z tym problem do dziś bo zaczynałem od tyłu. Zdjęcie powinno służyć jako referencja, nie jako ostateczny punkt odniesienia. Dla grafika który rozumie jak działa światło fotka jest , przypomnieniem, mapą ale nie terytorium ( parafrazując wyświechtane powiedzenie ). Żeby poznać terytorium trzeba pomalować z natury.
bystry Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Elcia nie ma co się bać rysowania z wyobraźni bo można wpaść w niezłe limbo i po paru latach ocknąć się że się same studia robiło i nie potrafi się samemu nic zrobić;) Zresztą w moim przypadku właśnie robienie studiów i ćwiczeń to przejaw prokastynacji:P Im więcej studiów robisz tym większe masz oczekiwania wobec swoich prac z wyobraźni. Więc lepiej szybciej niż później:D
Poxo Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Jasne, że nie ma się czego bać. Moje zastrzeżenie ma się kopiowania zdjęć.
Gość pupilowy Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Wow... Pierwsza praca jest niesamowita... Masz talent
Rekomendowane odpowiedzi