Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry,

Składam zestaw (ok.5300zł) do pracy przy:

Adobe Photoshop (postprocessing wizualizacji)

AutoCAD (tylko 2D - kreślenie rzutów itp.)

Google Sketchup + Vray

3ds Max + Vray, Iray, w przyszłości może jeszcze inny silnik.

Tylko modelowanie i wizualizacje - architektura (interiory, exteriory, ew. coś większego w skali urbanistycznej).

CPU: I7-4790K (mam zamiar podkręcać)

Płyta główna: ASRock Z97 Extreme4

Chłodzenie: Noctua NH-D14.

Pamięć: Kingston HyperX 2x8GB DDR3-1600 Dual Chanel (nie wiem na ile istotna jest częstotliwość taktowania)

HDD: Seagate 1TB sATA III 64MB.

SSD: Crucial M550 128GB (nie wiem jak bardzo odczuwalny byłby przykładowo dwukrotnie szybszy zapis)

Obudowa: SilentiumPC Gladius M40

Zasilanie: Be quiet! Pure Power L8-600W

System: MS Windows 8.1 OEM 64-bit PL 1-pack.

jakaś karta np. Asus PCE-N10

najtanszy naped np. Asus DVD Recorder

Proszę o ocenę, wszelkie sugestie.

Co do grafiki, proszę o propozycje karty graficznej do ok. 1000zł albo karty w SLI z zamiarem dołożenia nowej w przeciągu kilku miesięcy.

Z silnymi argumentami mógłbym zaokrąglić całość do 5500zł.

Rozumiem, że karta dodatkowo będzie wspomagała procesor w renderingu, czy ma zastosowanie tylko w RT?

Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 999
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli używasz jako renderera vraya lub popularna aktualnie corona rendering jest całkowicie oparty na procesorze, karta graficzna wykorzystywana jest tylko w RT. Taktowanie pamięci nie ma najmniejszego znaczenia 1600 dobry wybór zwróć uwagę aby CL było nie większe niż 9. Zmieniłbym model Noctua na NH-D15 cena zasadniczo ta sam a leprze osiągi od 14.

Karta graficzna: http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-760-phantom-4gb-426018336-3033-614286/

Zmieniłbym tez zasilacz zamierzasz podkręcać komputer lepiej się jest zaopatrzyć w lepszej klasy zasilacz minimum 80+ bronze np:

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-630w-80-plus-bronze-activepfc-4xpci-e-bn182-418345/

lub odrobinę droższy nie modularny gold

http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ssp-650rt-80-gold-650w-1rt65gfs01b10w-649760/

Edytowane przez skalpel3d

Napisano

Mam jeszcze pytanie co do zasilacza. Coraz bardziej sie przekonuje, że warto wydać trochę więcej, przynajmniej na złoty certyfikat. Czy warto? Zastanawiam się pomiędzy:

XFX Black Edition XTR

Seasonic S12G Series

Enermax Revolution XT ten mnie jakoś przekonuje

Czy te około 630W udźwignie w przyszłości drugą kartę i podkręcony procesor?

Całość:

CPU: I7-4790K

Płyta główna: ASRock Z97 Extreme4

Chłodzenie: Noctua NH-D15.

Pamięć: Crucial Ballistix Sport 16GB CL9

GPU: Gainward GeForce GTX 760 Phantom 4GB

HDD: Seagate 1TB sATA III 64MB.

SSD: Crucial M550 128GB

Obudowa: SilentiumPC Gladius M40

Zasilanie: tutaj dyskusyjnie

Napisano

Powiem tak, kupowanie zasilacza z brazowym certyfikatem to strzal w stope :P Dziala to mniej wiecej tak:

Zloty Certyfikat 650w - ma stale 650w nie mniej, nie wiecej

Brazowy Certufikat 650w - ma maksymalnie 650w i dziala na okolo 400-500.

MAm dokladnie takiego samego kompa jak Ty..prawie, bo musze kupic karte jeszcze i dyski, ale mam 650w i wiem, ze uciagnie wszystko bez problemu. Jesli planujesz w przyszlosci SLI, podkrecanie procka, pamieci itp to zakup wiekszy.